Kui kaua on nakkusohtlikud külmetust põhjustavad viirused ja gripiviirus väljaspool keha?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taskurätikutel ei püsi viirused elus ülemäära kaua.
Taskurätikutel ei püsi viirused elus ülemäära kaua. Foto: PantherMedia/Scanpix

Viiruse võid külge saada ka katsudes pindu, kuhu see on sattunud. Kaua on viirus eluvõimeline ja nakkusohtlik väljaspool keha?

See oleneb viiruse tüübist ja pinnast, millele see on sattunud, samuti ümbritsevast keskkonnast – kas on külm või soe, niiske või päikseline, kirjutab NHS.

Tavalised külmetusviirused

Külmetushaigusi võivad põhjustada paljud erinevad viirused. Mõnikord võivad need siseruumises elus püsida kauem kui seise päeva. Üldiselt elavad need kauem mittepoorsetel, vett läbilaskmatutel kõvadel pindadel nagu teras ja plastik. Kangal ja taskurätikutel hävinevad viirused kiiremini. Ehkki külmetushaigusi põhjustavad viirused on visad, kahaneb kiirelt nende võime kokkupuute korral nakatada. Tihtilugu ei püsi viirused siiski elujõulised kauem kui 24 tundi.

Enamik külmetusi tekitavaid viirusi püsib kätel elus lühikest aega – mõned ainult paar minutit, aga tüüpiline rinoviirus on kätel nakkav veel ka paari tunni möödudes.

Respiratoorne süntsüütiline viirus, mis võib põhjustada tõsist haigestumist lastel, võib püsida ukselinkidel elus kuus tundi, taskurätikutel 30-45 minutit ja nahal kuni 20 minutit.

Gripiviirused

Gripiviirused, mis on võimelised kanduma kätele ja põhjustama nakkust, võivad kõvadel pindadel elus püsida 24 tundi. Nakkusohtlikud gripiviirused suudavad elu säilitada taskurätikutel aga vaid 15 minutit. Nagu külmetusviirused, püsivad gripiviirused elus palju lühemat aega kätel – pärast viit minutit võib viirust seal olla minimaalselt. Gripiviirus võib elus püsida ka õhus veepiisakestes mitmeid tunde - madalad temperatuurid suurendavad nende elus püsimise tõenäosust.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles