Salakaval tööstress murrab neid, kes ei oska end säästa

Marilin Vikat
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Psühholoogilise nõustaja Tiina Keskküla sõnul tasub elu sõlmpunktid kohe lahti harutada, et mitte lasta ligi hiilida stressil ja depressioonil.
Psühholoogilise nõustaja Tiina Keskküla sõnul tasub elu sõlmpunktid kohe lahti harutada, et mitte lasta ligi hiilida stressil ja depressioonil. Foto: Tairo Lutter

Enda teadlik säästmine on tööstressiga silmitsi seistes väga oluline, ütleb erameditsiinikeskuse Confido coach ja äriklientide psühholoogiline nõustaja Tiina Keskküla.

«Kui stressitase tõuseb liiga pikaks ajaks liiga kõrgele, kaasneb sellega mingisugune emotsionaalne haigus, näiteks depressioon, ärevushäired, või siis füüsiline haigus – sageli murravad maha külmetushaigused või jäävad haigeks selg, põlved, puusad,» räägib Keskküla. Pidevas stressiseisundis ei saa organism jõuvarusid koondada rakutasandi tõhusasse toimimisse ja parandustöödesse.

«Kui kurname end ära ega suuda aega maha võtta, siis lükkab keha meid ise pikali, et saaksime puhata. Olen seda kogenud,» kõneleb Keskküla, kes oli 20 aastat personalifirma juhtivpartner. «Olin lõpuks suures stressis ja selg oli nii haige, et olin pidevalt kodus pikali ega saanud end üldse liigutada. Keha ei jaksanud enam ja andis selgelt mõista, et tuleb aeg maha võtta. Füüsilise ja vaimse poolega korraga tegeledes muutus kõik paremaks.» Inimene on kõige paremas töökorras siis, kui keha toodab võrdselt organismi aktiveerivat adrenaliini ja põneva eesmärgi saavutamisele innustavat õnnehormooni dopamiini.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles