Miks esineb naistel rohkem migreeni kui meestel?

Angela Blumkvist
, Sõbranna.ee tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Krzysztof Zabłocki / PantherMedia / Krzysztof Zabłocki

Migreen on levinud mure nii naiste kui meeste hulgas. Küll aga kipub naistel seda rohkem esinema ning põhjus on hormoonides.

Östrogeen ehk naishormoon võib olla süüdlane migreenihoogudes. See on võimas hormoon, mis hoiab organismi õigesti toimimas. Küll aga uue uuringu kohaselt võib liigne östrogeen aju liigselt koormata, mis viib migreenini. Naised on migreenile meestest kolm korda vastuvõtlikumad.

Doktor Marcela Magda Popa sõnul pole migreen lihtsalt halb peavalu. Ta selgitab, et migreen on pulseeriv tunne, mis tavaliselt leiab aset ühes aju pooles ning kestab ühest päevast 72 tunnini. Migreen võib endaga kaasa tuua sümptomeid nagu iiveldus, oksendamine ning valgus- ja helitundlikkus. Igasugune füüsiline aktiivsus (ka treppidest kõndimine) võib teha valu hullemaks, kirjutab Elite Daily.

Migreeni Uuringute Sihtasutuse uuringu kohaselt pole naised mitte vaid migreenile vastuvõtlikumad, aga naised kogevad migreenihoogusid meestest hullemini. Naised tunnevad hoo ajal episoodilist valu, aga ka kroonilist valu nagu mehed.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles