Põhjus, miks peaksid parema elukvaliteedi nimel tegema päeval uinaku

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uni tagab parema ajutöö.
Uni tagab parema ajutöö. Foto: PantherMedia/Scanpix

Värskes uurimuses leiti, et lühikesed uinakud parandavad oluliselt aju võimet töödelda informatsiooni.

Uni on keskne element nii mälujälgede moodustumisel kui informatsiooni säilitamisel, kirjutab Medical News Today. Teadlased näevad tänu uudsele tehnoloogiale, millistes aju piirkondades toimub õppimine ja kuidas unepuudus mõjutab neuroplastilisust ehk aju suutlikkust vastata ja adapteeruda stiimulile, mida saadakse keskkonnast.

Uues uuringus keskenduti une soodustavale mõjule informatsiooni töötlemisel ja kinnistamisel. Uuritavatele näidati informatsiooni, mida neil ei olnud aega teadlikult meelde jätta, ja seejärel presenteeriti neile erinevaid kujundeid. Pärast nägemisülesannet püsisid osad uuritavad ärkvel ja osad tegid 90-minutise uinaku.

Selgus, et uinaku tegemine suurendas informatsiooni läbi töötlemise kiirust ja seda just alateadlikult omandatud informatsiooni puhul.

Eelnevad aju-uuringud on samuti toonud ilmsiks, et aju töötleb tohutul hulgal infot läbi ja kinnistab just une ajal. Nii on enne magama jäämist olulise materjali läbi vaatamine tõhusaks mooduseks selle püsivamaks omandamiseks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles