Sünnitusmajja minnes tuleb kaasa pakkida kõige olulisem

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels

Esimest korda sünnitama minnes on ärevus suur, mistõttu tasub südamerahuks juba mõned nädalad enne planeeritavat aega vajalikud asjad kokku pakkida.

Üldiselt on kõik oluline nii emale kui beebile ka haiglas olemas. Kuid siiski on mõnusam oma riideid kanda ja meelepärast turgutust süüa ja juua. Samuti tuleb kaante vahele koondada rasedakaart, sünnitusplaan ja isikut tõendav dokument.

Kuigi sünnitajal ei soovitata süüa suurtes kogustes ega raskesti seeditavaid toite, on kosutava energia saamiseks tarvilik kaasa haarata näiteks jogurtit, müslibatoone, pähkleid ja nii värskeid kui kuivatatud puuvilju. „Tulevased emad käivad ka meie käest sageli küsimas, mida haiglasse kaasa võtta, et oleks jõudu ka pikema sünnituse korral vastu pidada. Soovitame eri maitsetega glükoositropse ja hematogeeni, mis turgutab ja on ka hea raua allikas, leevendades verekaotust. Joogiks on head taimeteed, mis taastavad organismi ja ergutavad piima tootmist,“ sõnas Apotheka proviisor Janika Tähnas.

„Harvad ei ole ka olukorrad, kus värske isa tormab apteeki ja palub abi rinnapumba ostmisel. Rinnapump on hea abivahend piimavoo stimuleerimiseks kui ka hiljem imetavale emale puhkuse andmiseks. Apteegist leiab nii manuaalseid kui ka elektrilisi rinnapumpasid,“ rääkis apteeker.

„Tõenäoliselt võib vaja minna ka rinnanibude kreemi, mis niisutab ja takistab rinnanibude lõhede tekkimist rinnaga toitmise ajal. Sobivad näiteks Babe või Maria rinnanibudele mõeldud kreemid, aga ka Multi-Mam palsam ja Multi-Mam kompressid – viimastel on kohene rahustav toime valulikele rinnanibudele, aitavad alandada turset ja ennetada infektsiooni. Eriti valulikel juhtudel on abi silikoonist rinnanibukaitsetest.“

Riietest võiks kaasa võtta mugavad dressid, tuunika ja pluusi. Samuti kahed imetamisrinnahoidjad või pehmed tugikaarteta sportrinnahoidjad. Mõttekas on varuda ka rinnapatju, mis kaitsevad rinnaga toitvaid emasid lekete ja riiete määrdumise eest. Apteegi valikus on nii pehmest hingavast materjalist ühekordsed rinnapatju kui ka pestavaid rinnapatju.

Pärast sünnitust on tarvis kasutada hästiimavaid hügieenisidemeid, selleks sobivad näiteks Molimed erineva imamisvõimega sidemed. Igaks juhuks võib varuda ka ühekordset aluspesu. „Delikaatsete ostude tegemisel kasutatakse järjest enam netiapteeki, kust saab rahulikult valida sobivaid tooteid,“ soovitas proviisor Janika Tähnas.

Lisaks võiks naine enda hea kaasa pakkida huulepalsami ja niisutava kehakreemi, näiteks Babe pehmendava kehakreemi või BioNike Defence Body venitusarmide vastase kreemi või õli. „Tuleb arvestada ka sellega, et sünnitusmaja dushiruum, mida kasutavad aegade jooksul väga paljud erinevad inimesed, ei ole võrreldav enda koduse dushiruumiga, mistõttu tasub seal dushi all käies jalga panna plätud ning seenhaiguste profülaktikaks kasutada kindlasti Cutasept feet spreid,“ lisas ta. 

Beebi jaoks on kõige olulisem kaasa võtta riided, millega värske maailmakodanik koju viia – suvel näiteks paar paari bodisid, püksid, sokid, kerge kombinesoon ja tekk. Kojuminekuks on tarvis turvahälli. Hea oleks kaasa haarata ka beebidele mõeldud küünekäärid, mida on tänu lõiketerade ümaratele otstele ohutum kasutada. Samuti niisked beebisalvrätikud, mis sobivad nii beebi õrna näonaha kui ka määrdunud käte ja pepu puhastamiseks. Mähkmed on üldjuhul haiglas olemas ja neid haiglasse lisaks kaasa pole vaja võtta.

Vastsündinud naba ja silmade puhastamine on äärmiselt oluline. „Nii silmade kui nina puhastamiseks sobib hästi naatriumkloriidi sisaldav loputusvahend, naba jaoks tuleb varuda antimikroobse toimega saialilletinktuuri,“ sõnas proviisor.

Copy
Tagasi üles