Viis põhjust, miks eelistada täisteratooteid

Kairi Oja
, Toiduportaali Maitsemeel toimetaja, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Ragne Värk

Ajal, mil poelettidele jõuab uusi ja põnevaid pagaritooteid, on põhjust rõõmustada selle üle, et üha laiem on ka täisterast leiva- ja saia valik. 

Põhjuseid, miks eelistada täisteratooteid, on terve virn. Maitsemeel toob välja olulisemad neist.

Esiteks on täisteratoote looduslikus proportsioonis alles täisväärtuslikud aeglased süsivesikud - kiudained ja tärklis.

«Lisaks peidavad täisteratooted endas suurt  hulka vitamiine, mineraalaineid ja antioksüdante, mis teevad täisteratootest asendamatu ja väärtusliku toiduaine,» märkis Toiduliidu juht Sirje Potisepp.

Et tarbija saaks ühtviisi aru sellest, mida ülepea kujutab endast täisterast pagaritoode, allkirjastasid Maaeluministeerium, Tervise Arengu Instituut ja Eesti Toiduainetööstuse Liit 2016. aastal Täistera mõiste kasutamise Hea tava lepingu.

«Kokkulepe sõnastab, et täisteratootega on tegemist juhul, kui selle valmistamiseks kasutatud teraviljast on vähemalt 50 protsenti täistera," selgitas Potisepp.

Lihtsustatult öeldes tähendab see, et täisteratoode ei pruugi olla must rukkileib, kuhu lisatud mõned seemned, vaid ennekõike peab see olema tehtud 50 protsendi ulatuses täisterast koostisosadest, milles on alles hoitud kõik viljateras leiduv kasulik.

Kiudained

Kiudaineid teatakse, aga tihti ei osata seostada, et just täisteratooted on peamiseks kiudainete allikaks meie toidus.

Täisteratooted sisaldavad nii lahustuvaid kui lahustumatuid kiudaineid, mis tekitavad täiskõhutunde, kuid ei anna samas liiga palju toiduenergiat.

«Lahustuvad kiudained seovad end seedimise käigus üleliigsete rasvaosakestega ja transpordivad neid kehast välja, vähendades sel moel halva kolesterooli taset,» täiendas Potisepp.

Mittelahustuvad kiudained aga suurendavad toidukördi mahtu, kiirendavad selle edasiliikumist peensooles ja soodustavad lima eritumist jämesooles, tagades seedeprotsessi korrapärasuse ja aidates vältida kõhukinnisust.

Kiudained, mida meie organism lahustada ei suuda, on vajalikuks toiduks meie seedetraktis elutsevatele mikroorganismidele.

B-rühma vitamiinid

Täisterast rukki- ja kaeratoodetes leidub palju B-rühma vitamiine, mis on vajalikud inimeste normaalseks ainevahetuseks ja rakkude kasvu tagamiseks.

«Ühtlasi aitavad need kehal energiat toota. Näiteks sisaldab täisteratoode B1-vitamiini, millel on efektiivne toime meie vaimsele seisundile ja närvisüsteemile,» lausus Potisepp. 

B2-vitamiin aitab toonuses hoida meie silmi ja toetab naha tervist. Antikehade ja punaste vereliblede moodustamist toetab jällegi ülioluline B6-vitamiin.

Foolhappena tuntud B9-vitamiin aitab beebidel sündida tervena. «Kuna selle aine varud meie organismis on väga väikesed, peaksime täisteratooteid tarbima iga päev,» kinnitas Potisepp. 

Ainsa vitamiinina sisaldab mineraalainet koobaltit B12-vitamiin, mida on muuhulgas vaja närvisüsteemi talituseks.

Mineraalained

Teine oluline põhjus, miks eelistada võimalikult laia valikut täisteratooteid, on Potisepa sõnul nendes sisalduvad mineraalained.

«Erinevates teraviljades on neid veidi erinevas proportsioonis, aga täisteras leidub rohkest magneesiumi, tsinki, fosforit, vaske ja mangaani,» jätkas Potisepp täisteratoodetes sisalduvate, inimorganismile väga vajalike ainete loetelu. 

Täisteratooted annavad oma panuse ka väävli, seleeni ja raua saamisesse. «Näiteks vajab inimese organism magneesiumit pea kõikides kehas toimuvates keemilistes protsessides,» sõnas Potisepp.

Tsink seevastu toetab meie immuunsüsteemi ja aitab paraneda haavadel. Seda mineraalainet vajame organismi normaalselt kasvamiseks ja järglaste saamiseks. Lihaste tööle ja vererõhu normaalse taseme hoidmisele aitab kaasa kaalium.

Täistera pagaritoodetes leiduv fosfor on ülioluline hammastele ja luudele.

Antioksüdandid

Palju on kõneldud toiduainetes leiduvatest antioksüdantidest, mida ka täisteratooted hulgaliselt sisaldavad.

«Kokkuvõtlikult saab öelda, et antioksüdandid kaitsevad meie organismi väliskeskkonna saastete hävitava toime eest ja pidurdavad vananemist,» ütles Potisepp.

Üks olulisim antioksüdant on E-vitamiin, mis aitab säilitada skeleti-, südame – ja silelihaste struktuuri ja tagab nende parema talituse.

E-vitamiin seisab lisaks selle eest, et meie nahk oleks nooruslik.

Süsivesikud

Süsivesikuid tuleb oma menüüsse valida väga hoolikalt – energiaallikana on nad asendamatud, aga imenduvad erineva kiirusega.

«Kui korraga tarbida liiga palju lihtsaid kiireid süsivesikuid (nt suhkrurikkast šokolaadist või magusast valgest saiast saadavaid), tõuseb veresuhkur ajuti väga kõrgele, aga langeb ka kiirelt alla tagasi,» hoiatab Potisepp.

Täisteratoodetest saame me sellegipoolest suurepäraseid aeglasi keerulise ehitusega süsivesikuid (näiteks tärklis), mis imendub organismi pikema aja jooksul.

Organism seedib toitaineid kauem ja energiat vabaneb organismi ühtlasemalt.

«Kasu on mitmepoolne – keha on varustatud vajalike vitamiinide, mineraalide ja kiudainetega, kõht püsib kauem täis ja veresuhkur püsib stabiilsena, enesetunne on samuti hea,» kinnitas Potisepp.

Meie kodumaised pagaritööstused on teinud head tööd

Täisterast pagaritoodete tervislikkuse osas on tarbijate teadlikkus tõusnud ning nende tarbimine tõusutrendis.

«Seda kinnitavad ka Eesti suurimad pagaritööstused, mis tänaseks Hea tava lepinguga liitunud on,» sõnas Potisepp.

Leiburi Eesti turul müüdavatest toodetest moodustavad täisteratooted kokku umbes kolmandiku, ühtekokku on nende sortimendis üksteist täistera pagaritoodet.

Aastal 2017 müüs Leibur 111 740 337 viilu täistera.

Fazeril oli 2016. aastal sortimendis  neli täisterast pagaritoodet, järgneval aastal kuus toodet ja tänavu oli neid juba üksteist. 

Aastal 2017 aastal müüs Fazer 10 500 000 miljonit täisteraviilu.

Eesti Pagaril on Hea Tava kasutuselevõtust alates  tulnud turule viis uut täisteratoodet. Nende sortimendis on täna seitse täistera pagaritoodet.

2017. aastal söödi ära ühtekokku 50 597 811 viilu Eesti Pagari täistera.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles