Kolmsada mudilast õppis õues tervist hoidma

Aime Jõgi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ronimisredeli tipus seisavad Nõo valla tervisemeeskonna liige Ene Mölter ja Tartumaa tervist edendavate lasteaedade koordinaator Pilvi Luhaste, tema kannab Pipi kostüümi.
Ronimisredeli tipus seisavad Nõo valla tervisemeeskonna liige Ene Mölter ja Tartumaa tervist edendavate lasteaedade koordinaator Pilvi Luhaste, tema kannab Pipi kostüümi. Foto: Sille Annuk / Tartu Postimees

Eile hommikul oli Nõo lasteaia õu koolieelikutest kirju nii, et pea hakkas ringi käima. Maakonna eri nurkadest kokkusõitnud 300 last vaatasid ootusärevalt täiskasvanute poole, kes ka ise olid elevil, kuna sedavõrd mudilasterohket sündmust õues korraldada pole lihtne.

Tähtis on, et kõigil oleks põnev, et kellelgi külm ei hakkaks ning ükski väike inimene paari tunni jooksul ära ei väsiks ega tüdineks.

Päev «Õpin õues, tervis põues» tähendas seda, et kuue- ja seitsmeaastased lapsed said mitmel viisil teada, kuidas terve olla, kuidas õues, tänaval ja teedel liikudes ellu jääda, kuidas teisi aidata ning kuidas lihtsast ringijooksmisest rõõmu tunda.

Hea sõnum levib

Kui Tartu linn välja arvata, siis on Tartumaal 16 lasteaeda, mis kuuluvad tervist edendavate lasteaedade võrgustikku, ning just neid lasteaedu ühendas see suur õues­õppimise päev.

Õues on võimalik kõiki asju õppida, ja kui õppimine siduda mänguga, pakub see ka palju vaheldust.

Nõo valla sotsiaalosakonna juhataja ja tervisemeeskonna liige Ene Mölter ütles, et päeva «Õpin õues, tervis põues» korraldab Tartumaa omavalitsuste liit koos valdade ja lasteaedade tervisemeeskonnaga teist aastat. Kui eelmisel korral leidis ettevõtmine aset Luunjas, siis nüüd Nõos ning tuleval aastal peetakse seda juba järgmises kohas.

«Kui lapsi on palju koos, tekib kohe selline eriline õhustik ning ma usun, et iga laps jätab siit meelde midagi,» rääkis ta. «Õues on võimalik kõiki asju õppida, ja kui õppimine siduda mänguga, pakub see ka palju vaheldust. Ka näevad kaugemalt tulnud lapsed uut kohta, kus nad varem ehk käinud polnud.»

Seitseteist punkti

Õuesõppimise ennelõuna Nõos oli korraldatud nii, et Krõlli lasteaia hoovis ja staadionil oli sisse seatud 17 nummerdatud punkti, kuhu lasteaiarühmad koos õpetajatega kordamööda kogunesid ning kus maanteeameti, politsei, päästeameti, Punase Risti, perearstikeskuse, kooli, lasteaia või noortekeskuse töötajad neile kuue-seitsme minuti jooksul midagi õpetasid, neid ennast proovima meelitasid või küsimusi küsisid ja neile vastuseid leida aitasid.

Näiteks, kas rongil on rool; kui pikk on tähestik; kuidas kindlaks teha, kas jalgrattakiiver on õigesti peas; kui raske on päästerõngas; mis tunne on käes hoida tuletõrjevoolikut; kuidas pesta õigesti hambaid ning mismoodi teha hambajoogat.

Lasteaia Krõlli kuueaastased Kelis Toova ja Mattias Valts pärast paari tundi möllamist igatahes väsinud ei olnud. Neist oli veel suur abi Tartu Postimehe videoloo tegemisel, mida peab lugeja aga veebist vaatama ning kust paistab välja laste rõõm ja lust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles