10 küsimust ja vastust gripi ja vaktsiini kohta

Apotheka
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Pexels

Gripp niidab äkki ja julmalt. Millised on tüüpilisemad küsimused, mis gripiga seoses üles kerkivad? Apotheka proviisor Catri Valner jagab vastuseid.

Kuidas gripiviirus levib?

Gripiviirus levib peamiselt õhkpiisknakkuse kaudu kokkupuutel nakatunud inimesega: aevastades, köhides, käteldes, kuid samuti esemete-pindade kaudu.

Mille poolest erineb gripp teistest viirusnakkustest?

Gripp algab äkki ja kõrge palavikuga. Alles hiljem lisanduvad köha, peavalu, kurgu- või lihasvalu, hingamisraskuseid. Võib esineda ka kõhulahtisust.

Kes kuuluvad riskirühma?

Riskirühma kuuluvad näiteks vanemaealised, väikelapsed, kroonilisi haiguseid põdevad inimesed, rasedad, immuunpuudulikkusega inimesed, tervishoiutöötajad.

Kas gripivaktsiin kaitseb ka tavalise köha ja nohu vastu?

Ei, gripivaktsiin aitab ainult gripi eri tüvede vastu. Tavalise viirushaigusega kaasneva köha ja nohu korral vaktsiin ei aita. Küll aga aitab igasuguste viiruste vastu tihe käte pesemine ja immuunsüsteemi tugevdamine.

Kas vaktsiin aitab igat tüüpi gripi vastu?

Ei, vaktsiin aitab konkreetsete gripitüvede vastu. Eestis on kasutusel sel aastal neljavalentne vaktsiin, mis annab kaitse nelja tüüpi gripitüve vastu.  

Kui vanu lapsi võib vaktsineerida?

Lapsi võib gripi vastu vaktsineerida alates kuuendast elukuust.

Kui kaua gripivaktsiini mõju kestab?

Gripivaktsiin hakkab tervetel inimestel mõjuma 10-14 päeva pärast süstimist ja selle mõju kestab kuni aasta.

Millal on õige aeg vaktsineerida?

Kõige kindlam on lasta end vaktsineerida oktoobris, siis on organism gripi vastu kaitstud kogu gripihooaja vältel.

Kus saab vaktsineerida?

Kõige mugavam ja lihtsam on läbi käia mõnest apteegist, kus saab tänavu esmakordselt end 10. oktoobrist 10. novembrini vaktsineerida. Samuti saab end vaktsineerida lasta ka perearsti juures, üha enam on ka tublisid tööandjaid, kes oma töötajatele vaktsineerimise korraldavad.

Kas vaktsiinil on kõrvalnähud?

Vaktsiinil, aga ka kõikidel teistel ravimitel võib esineda kõrvaltoimeid, mis aga ei avaldu igal inimesel. Kõige sagedamad kõrvaltoimed on valulikkus, punetus ja turse süstekohal, võib esineda lühiajalist kerget palavikku, peavalu. Kõrvaltoimed mööduvad kiiresti, umbes kolme päeva jooksul ja reeglina ei vaja ravi.

Copy
Tagasi üles