Lisatoit beebile: millal on liiga vara?

Kairi Oja
, Toiduportaali Maitsemeel toimetaja, ajakirjanik
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Salvest

Ehkki enamik beebisid saab sel ajal veel emapiima, on nad umbes kuue kuu vanuselt valmis alustama tahkele toidule üleminekut ning siis tasuks lapsevanemal endale selgeks teha, mis on olulisimad reeglid ja näpunäited väikese inimese «päristoiduga» harjutamisel. 

Pole kahtlustki, et kõige olulisem toit esimestel elukuudel on lapsele tema ema rinnapiim, ent mida suuremaks ta kasvab, seda enam kasvab vajadus lisatoidu järele. 

«Kuna lapse areng esimesel eluaastal on niivõrd kiire ja olulise tähtsusega just edaspidist elu silmas pidades, tuleb beebile pakkuda lisatoiduga alustamisel võimalikult puhtast ja kvaliteetsest toorainest valminud toitu ning järgida teatud reegleid koguste ja koostisosade suhtes,» rääkis lastearst Reet Raukas, kes osaleb ainsa kodumaise lastetoidusarja Salvest Põnn toodete väljatöötamisel.

Et uue maitsemaailmaga harjumine väikesel ilmakodanikul sujuvamalt kulgeks, vastas kogenud lastearst lapsevanemate kõige põletavamatele küsimustele ning jagas väärt nõuandeid tähtsaks eluetapiks.

Millal on laps lisatoiduks valmis?

Beebi on valmis rinnapiimale lisaks tegema tutvust lisatoiduga siis, kui isu ja huvi toitude vastu suureneb, ka nende vastu, mida teised pereliikmed söövad. Kindlasti on oluliseks indikaatoriks siin ka soov toitu haarata ja suhu pista ning oskus iseseisvalt istuda.

Olenevalt lapsest juhtub see tavaliselt viiendal-kuuendal elukuul. Meeles tuleb pidada, et enne neljandat elukuud ei ole laps veel lisatoiduks valmis.

Kui palju beebi sööb?

Esimesel korral piisab siiani piimast toitunud beebile juba vähem kui teelusikatäiest toidust. Aegamööda tuleks kogust suurendada nelja või viie teelusikatäieni, kuid kindlasti ei tasu koguste suurendamisega kiirustada.

Lisatoiduga alustades piisab, kui seda lisaks piimale pakkuda kord päevas ning alles järgmisel kuul kaks korda. Kindlasti ei ole lisatoit mõeldud piima asendamiseks, vaid nagu nimigi ütleb, tuleb seda lisaks anda.

Mis beebidele maitseb?

Kuna tegemist on täiesti uue maailmaga, ei pruugi beebi kohe esimesel korral suurt vaimustust ühegi uue maitse ja tekstuuriga toidu osas üles ei näidata. Võib minna lausa kümme korda enne, kui beebi isukalt uue maitse meeldivaks tunnistab ja selle omaks võtab. 

Päris esimeseks lisatoiduks soovitavad lastearstid ühe mahedamaitselise koostisosaga vedelamat köögiviljapüreed. Eelistada tuleks võimalikult palju kodumaisest toorainest valmistatud toitusid.

Päris esimeseks toiduks ei sobi puuviljad, sest kohe magusa maitsega tutvudes võivad hiljem mahedad köögiviljad lapsele vastumeelseks osutuda ning siis on juba tekkinud harjumust keeruline muuta.

Kas lisatoitu tohib maitsestada?

Kuna pisike beebi alles õpib erinevaid maitseid tundma, on värske köögi- ja puuvili rikkumata maitsemeelele juba tõeliselt maitseküllaseks elamuseks. Seega ära lisa lapse toidule soola, pipart, suhkrut ega teisi maitseaineid.

Elu teisel poolaastal muutub üha tähtsamaks toidu energiasisaldus, mistõttu on soovitav pudru- või köögiviljaportsjonile lisada vahetult enne lapsele pakkumist teelusikatäis väärtuslikku toiduõli või võid.

Millised köögiviljad on seedimisele parimad?

Köögiviljadest võib kasutada kõiki kohalikke aed- ja juurvilju, kuid peet ja kaalikas tuleks menüüsse lisada esimese eluaasta viimastel kuudel. 

Kuldreegel soovitab lapsele tutvustada ühte uut vilja nädalas. See võimaldab paremini järgida tekkivaid allergilisi reaktsioone ja teisi terviseprobleeme. Kui beebi on omaks võtnud paar köögivilja, siis võib juba katsetama asuda ja heakskiidu saanud püreesid omavahel segama hakata.

Kõige tervislikum on aurutatud köögiviljadest valmistatud kergelt leige püree, kust tuleb toidu maitse hästi esile ja lapsel on seda ka kergem seedida. 

Millal on õige aeg putrude ja loomse valguga tutvumiseks?

Lisatoiduga harjumine ei ole spurt, vaid aeglane harjumine uue maailmaga. Köögiviljadega tutvunud, võib menüüd täiendada putrudega, mille valmistamiseks sobivad riis, kaer, tatar, hirss ja teised traditsioonilised teraviljad.

Kui laps on söönud kahte lisatoitu, näiteks putru ja köögiviljapüreed, siis on õige aeg lisada toidusedelisse ka kõrgekvaliteediline tailiha. Viimaseks sobib hästi nii looma-, sea- kui linnuliha.

Siin tuleb aga meeles pidada, et kui lapsele on juba kord hakatud liha pakkuma, tuleks seda teha iga päev. Edasi võib lapse toidusedelisse lisada väärtusliku valguallikana ka kala.

Alustamiseks sobib tagasihoidlikuma maitsega valge kala. Nüüd on ka sobiv aeg jätta püreele lisatavad lihatükid pisut suuremad, et panna proovile beebi närimisoskused.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles