Video: kodukandis abita jäänud vanahärra sõitis liinibussiga pealinna EMOsse (4)

Hanneli Rudi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
  • Triaažiõde: helistage vähemalt enne EMOsse tulekut oma perearstile.
  • Põhjuseta EMOsse tulijate seas on palju liigesehaigeid.
  • Perearst ise saadab inimesi erakorralise meditsiini osakonda.

Järvamaal elaval härrasmehel ei jäänud muud üle, kui liinibussiga Tallinna erakorralisse meditsiiniosakonda sõita, sest maakonnakeskuse arsti jutule ta ei pääsenud.

«Ma olen pärit Järvamaalt, mille keskus on Paide ja sealne silmaarst ei võtnud mind jutule,» selgitas  liinibussiga Ida-Tallinna keskhaigla erakorralise meditsiini osakonda sõitnud vanahärra Huko Karu. Ta on kindel, et perearsti juurest ta abi poleks saanud, sest «perearst pole ju spetsialist ja tal pole selliseid vahendeid, et mind kontrollida».

Pikalt õlavalu kannatanud Jekaterina aga otsustas tulla EMOsse, sest ei jäänud perearstiga rahule. «Tema soovitatud valuvaigistid ei aidanud, ortopeedi aeg on alles kahe kuu pärast, aga valu on nii jube, et magada ei saa,» ütles noor naine.

Ta tunnistab, et venitas EMOsse tulekuga pikalt, sest see on ennekõike erakorraliste tervisehädade jaoks, aga praegu ta muud võimalust ei näe.

«Vastuvõtus öeldi, et nemad ka eriti aidata ei saa, aga äkki ikka leiavad haiguse põhjuse ja määravad ravi,» on Jekaterina lootusrikas. Perearsti pandud diagnoosi seab ta kahtluse alla, sest see on pigem vanemate inimeste haigus.

Kuigi statistika näitab, et kõige rohkem tullakse EMOsse lõunapausi ajal, siis nädalavahetusel saadud trauma tõttu abi otsima tulnud Triinu oma lõunapausi ajal arsti juurde ei tulnud.  Tema lootis, et ehk päeva esimesel poolel on vähem hädalisi. Enne EMOsse tulekut polnud ta perearsti vastuvõtul käinud, kuid oli tohtriga rääkinud. Just perearst soovitas tal uuringute tegemiseks EMOSse minna.

Eile tutvustatud riigikontrolli auditi kohaselt on kõige suurem tung haigla EMOdesse just keskpäeval, kuid Ida-Tallinna keskhaigla EMOs oli olukord neljapäeva keskpäeval rahulik. «See (vähe patsiente – toim) ei ole alati nii, on hetki, kui inimesi tuleb otsekui bussitäiena sisse,» sõnas  triaažiõde Marit Kiisa.

EMO vastuvõtt sõltub ka sellest, kui palju kiirabi haigeid toob. Rohkem tööd on nii pühade kui ka nädalavahetuste ajal, kui EMOsse jõuavad pidutsejad. Triaažiõe sõnul ei peaks paljud patsiendid oma tervisemurega üldse EMOsse tulema. «Tullakse siia pikaajaliste probleemidega ja loodetakse, et saadakse kohe-kohe abi. «Paljud ütlevad siin, et mida see perearst ka teeb, ta ei oska aidata, aga võiks vähemalt proovida helistada ja rääkida oma probleem ära,» soovitas ta.

Põhjuseta EMOsse tulijate seas on õe sõnul palju liigesehaigeid, aga ka neid, kes ise pidevalt vererõhku mõõtes ühe suuremaid numbreid saavad. «Mis me teha saame, me võtame kõik vastu, sest iial ei tea, mis tal viga on. Äkki ongi kõrge vererõhk,» sõnas ta.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles