Perearstide selts: EMO asemele perearstile minnes saate abi tegelikult kiiremini

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perearstikeskus.
Perearstikeskus. Foto: Arvo Meeks

Eesti Perearstide Selts toetab riigikontrolli erakorralise meditsiini osakondade (EMO) kohta tehtud auditis esitatud soovitust tugevdada perearstikeskusi ja inimeste teavitamist. Perearstile pöördudes säästab patsient seltsi hinnangul tegelikult aega ja saab abi kiiremini.

«EMO-sse pöördumise peamine ajend inimese jaoks on sageli kiirus. Samas tasuks kõigepealt hoopis helistada oma perearstikeskuse pereõele, kes aitab inimesel otsustada, kas üldse on vaja EMO-sse pöörduda või mitte,» rääkis perearstide seltsi juhatuse liige Karmen Joller.

Kivimäe Perearstikeskuse perearst Karmen Joller
Kivimäe Perearstikeskuse perearst Karmen Joller Foto: Sander Ilvest

«Pereõde kutsub inimese vajadusel vastuvõtule, vaatab ta läbi ja teeb esmased analüüsid või uuringud, annab ravisoovitused. Kui tervisemure saab lahendada perearstikeskuses, säästab inimene mitmeid tunde EMO vastuvõtus ootamist - see on ju täiesti ebavajalik ja haigele inimesele kurnav,» kirjeldas Joller.

Ta lisas, et EMO-sse pöördumisi põhjendatakse ka kiire ligipääsuga eriarstidele ja analüüsidele. EMO võimalused on tegelikult aga piiratud - seal saab teha vaid uuringuid, mis aitavad diagnoosida eluohtlikke olukordi.

Kui tervisemure saab lahendada perearstikeskuses, säästab inimene mitmeid tunde EMO vastuvõtus ootamist.

«Perearstikeskustes on täna aga igakülgsed võimalused diagnostikaks, ja kui perearst peab vajalikuks eriarsti kaasamist, saab ta seda teha e-konsultatsiooni kaudu, mis võimaldab inimese mure õigeaegset lahendamist õige arsti juures,» teatas Joller seltsi pressiteates.

Eesti Perearstide Selts toetab patsiendikeskset lähenemist tervishoius, kus tehakse kõik selleks, et inimene teaks, kuhu millise terviseprobleemiga pöörduda. Selts tegutseb aktiivselt selle nimel, et elanikkonna vananemise ja perearstide visiitide kasvu juures oleks perearsti meeskond kõikidele patsientidele kättesaadav ja osutatud abi kvaliteetne.

Riigikontrolli neljapäeval avaldatud audistist selgus, et EMO-de ülekoormatuse üheks põhjuseks on perearstiabi ebaühtlane kvaliteet ja kättesaadavus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles