Teadlased selgitasid välja aine, mis loob mälu

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mida rohkem on olnud ajurakkudel põhjust omavahel kontakteeruda, seda kiiremaks nende ühendused muutuvad.
Mida rohkem on olnud ajurakkudel põhjust omavahel kontakteeruda, seda kiiremaks nende ühendused muutuvad. Foto: PantherMedia/Scanpix

Varases neuroloogilises arengus põhilist rolli mängiv valk on esmatähtis ka täiskasvanu mälu – ja õppimisprotsesside tagamiseks.

Valk nimega netriin tugevdab ühendust ajurakkude vahel, selgus Monterali Neuroloogiainstituudi teadlaste uurimustööst. Varasemast oli teada, et netriin omab suurt rolli loodete ja vastsündinute ajudes, kus aitab luua sidemeid ajurakkude vahel, kirjutab Medical News Today.

Värskes teadustöös selgus, et netriin tugevdab ühendusi neuronite vahel hippokampuses, mis vastutab mälu ja õppimise eest ja kus on tuvastatud ka uute ajurakkude teke täiskasvanueas.

Kui ajurakk muutub aktiivseks, vabaneb sealt netriin, mis omakorda tugevdab sidet mõne naabruses oleva neuroniga. Nii et ajurakkude vaheliste sünapsite ehk sidemete tugevus või nõrkus sõltub sellest kui palju neid kasutatakse. Ajurakkude vaheline kontakt muutub ka kiiremaks, mida rohkem need kasutust leiavad.

Teadlased tahavad järgmiseks uurida, mis juhtub neuronitega siis, kui suurendada või vähendada neile kättesaadava netriini hulka. Kui kunstlikult on võimalik ajurakkude vahelisi ühendusi tugevdada, tähendab see uut võitu ajuhaiguste üle, mille sümptomid tekivad neuronite vahelise kontakti häirumisest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles