See kehaline näit annab teada, milline on risk haigestuda dementsusesse

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pulss annab aimduse, mil määral ohustab vaimne tagasilangus.
Pulss annab aimduse, mil määral ohustab vaimne tagasilangus. Foto: PantherMedia/Scanpix

Viie minutine kaela ultraheliuuring võib osutuda tõhusaks abiliseks, et tuvastada dementsusrisk enne sümptomite avaldumist.

Teadlased uurisid rohkem kui 3000 inimese kaelaveresooni, kontrollides näitajaid mitmeid kordi 15 aasta jooksul, vahendab BBC. Selgus, et kõige kõrgema pulsisagedusega inimesed kogesid suurimat kognitiivset tagasilangust. Kõrgem pulss võib põhjustada nimelt aju veresoontele kahjustusi ja väikseid verejookse ehk mini-insulte.

Kellel oli uuringu alguses kõige kõrgem pulss - ehk neljandikul osalistest-, neil esines 50 protsenti suurema tõenäosusega kiirem kognitiivne tagasialangus, mis on esimesi dementsuse tunnuseid. Kõigil seda kogevatel inimestel ei kujune muidugi välja dementsust.

Dementsuseni viivaid kahjustusi veresoonkonnas ja ajus saab üritada vältida tervisliku mitmekesise toitumise, piisava füüsilise aktiivsuse ja suitsetamisest loobumise abil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles