Kõrge suremusega kõhunäärmevähi vastu leiti uus ravivõimalus

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Agressiivse pankreasevähi levikule saab teha lõpu seda põhjustava valgu tegevust pärssides.
Agressiivse pankreasevähi levikule saab teha lõpu seda põhjustava valgu tegevust pärssides. Foto: PantherMedia/Scanpix

Uue teadusuuringu kohaselt vajavad agressiivse kõhunäärme - ehk pankreasevähi rakud kasvamiseks ja levimiseks valku, mille tegevuse pärssimine võibki tulevikus olla vähiraviks.

Kõige raskemate pankreasevähi vormide puhul on viis aastat pärast diagnoosi elus vaid 10 protsenti, kirjutab Medical News Today.

Uus teadusuuring võis aga tuvastada kõhunäärmevähi peamise nõrkuse, mis rakkude mutatsiooni algselt ka põhjustas. Nimelt sõltuvad vähirakud jagunemise ja levimise protsessis valgust TP63, mis tavaliselt ei kuulu üldse pankreasesse. Tegu on valguga, mille peamine ülesanne on naha epiteeli lamerakkude moodustamine – pankreases põhjustab see aga kasvaja teket.

Osad valgud aitavad kodeerida meie genoomis sisalduvat materjali rakkude pooldumise tarbeks. TP63 valk moonutab kõhunäärmes rakkude geneetilist materjali ja annab neile seal uued ohtlikud omadused. Teadlased avastasid aga, et vähirakud muutuvad valgust nii sõltuvaks, et vajavad seda edasise paljunemise ja levimise tarvis – see annab võimaluse vähi levikut peatada, kui lõigata ära juurdepääs TP63 valkudele.

Järgmiseks sammuks ongi õppida efektiivselt hävitustööd ajendava valgu aktiivsust pärssima, nii et vähk ei areneks edasi. Tulevikus loodetakse selle mehhanismi läbi hakata kõhunäärmevähki ka ennetama.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles