Kas "unehormooni" melatoniini tarbimine on ikka ohutu?

60+
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Melatoniin on käsimüügis saadaval hormoonpreparaat, mis soodustab uinumist
Melatoniin on käsimüügis saadaval hormoonpreparaat, mis soodustab uinumist Foto: SCANPIX

Juba alates 1980. aastatest on toidulisanditootjad reklaaminud melatoniini kui lihtsat võimalust leida lahendust oma uneprobleemidele. Kuid uuringud näitavad, et selle mõju on üldjuhul loodetust väiksem. Samuti võib see vähendada mitme ravimi, seal hulgas vererõhuravimite mõju, vahendab WebMD.

Teadlased rõhutavad, et melatoniin on unerütmi reguleerija, mitte unerohi. Näiteks ühes uuringus, milles osales 284 muul viisil terve isikut, leiti, et need, kes võttis melatoniini enne magama minekut, uinusid keskmiselt 3,9 minut kiireminija magasid 13 minutit kauem. Teine uuringust, milles osales 1700 inimest, leiti, et melatoniini kasutajad uinusid keskmiselt 7 minutit kiiremini ja magasid 8 minutit kauem.

Ehkki melatoniini lühiajalist kasutamist täiskasvanutel peetakse üldiselt ohutuks, võib selle ületarbimine tekitada halbu unenägusid ja uimasust järgmisel päeval. Samuti võib see mõningaid ravimeid muuta vähem efektiivseks, seal hulgas kõrgvererõhu ravimid ja rasestumisvastased tabletid.

“Inimesed peavad seda vitamiiniks, kuid tegelikult on melatoniin hormoon,” rõhutab Yale'i meditsiinikooli laste unekeskuse direktor Craig Canapari.

Inimesed peavad seda vitamiiniks, kuid tegelikult on melatoniin hormoon.

Nii on näiteks Ameerika Ühendriikides mürgistustelefoni number valitud sel aastal juba ligi 30 000 korda, kui mureks on olnud melatoniini liigtarbimist - neist 24 000 juhul on terviseprobleem olnud alaealisel. See näitab, kui kergekäeliselt seal melatoniini ka näiteks lastele antakse.

Teadlasesed lisavad, et kui täiskasvanud inimene võtab melatoniini õiges annuses ja nii, nagu arst on seda soovitanud, võib sellest tõesti olla tuge oma öise unerütmi korrastamisel.

  • Melatoniin on inimkehas toodetav hormoon, mis mängib uinumisel olulist rolli. Melatoniini tootmine ja vabanemine ajus on seotud päevarütmiga – see suureneb, kui see on pime, ja väheneb, kui on valge. Melatoniini tootmine väheneb koos vanuse lisandumisega – just seetõttu muutub aastate lisandudes ka uneaeg napimaks ja unekvaliteet halvemaks.

Allikas: 60+

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles