Kaasasündinud südamerikkega pisipoiss sai annetajate toel koju ravile

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Johann.
Johann. Foto: Erakogu

Väiksele Johannile implanteeriti proteesklapp, mille tõttu vajab ta püsivalt ravimit, mille annustamine sõltub vere hüübivusnäitaja tasemest. Haigekassa aga spetsiaalset analüsaatorit ja mõõtmiseks vajalikke testribasid ei hüvita ja seega vajas laps koju ravile saamiseks heade annetajate tuge.

Kaheaastasel Johannil on mitraalklapi düsplaasia ja raske klapi puudulikkus. Poissi on ravitud kirurgiliselt, mille käigus implanteeriti talle proteesklapp. Proteesklapi tõttu vajab laps püsivat ravi vere hüübimist vähendava varfariiniga ehk ravimiga Marevan, mille annustamine sõltub vere hüübivusnäitaja INR tasemest. Selle kontrollimiseks on lapsele vajalik koju soetada INR mõõtmise analüsaator ja testribad. See vahend ja mõõtmiseks vajalikud testribad ei kuulu aga haigekassa kompenseeritavate vahendite nimekirja.

Et laps saaks haiglast lahkuda ja kodusele ravile, toetas TÜ Kliinikumi Lastefond heade annetajate toel Johannile vajaliku analüsaatori ja esmaste testribade ostu kokku 826 euroga. Pere või kohaliku omavalitsuse hilisemaks osaluseks jääb aparaadi kasutamiseks edaspidine testribade ostmine.

Lastefondi toetusjuht Eveli Ilves rääkis, et kui laps vajas niivõrd olulist aparaati ravimidoosi õigeks manustamiseks, siis ei olnud fondi nõukogul aitamise osas kahtlustki. «Loomulikult otsustasime toetada. Kuidas oleksimegi saanud teistsugust otsust teha? Lastefond ja head annetajad hoolivad laste tervisest ja leiavad alati aitamiseks võimaluse.»

Lastefondi vahendusel on võimalik haigeid lapsi aidata, hakates püsiannetajaks siin. Toetuse taotlemiseks või abivajajatest teada andmiseks võib kirjutada meiliaadressil info@lastefond.ee.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles