Inglismaa vaeste jõululaud: vasikapraad, kana, peekon, kartulid... ja seda kõike ühe naela eest!

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naine Somersetis, Inglismaal, küpsetamas jõuluhane. Pilt on 1930ndatest
Naine Somersetis, Inglismaal, küpsetamas jõuluhane. Pilt on 1930ndatest Foto: Rights Managed / Mary Evans Picture Library/Scanpix

Hüüdlause, mille all Inglismaa tänavu peab jõule, on: «Teadke, et aeg on raske, kuid ärge jääge alla!». Nõnda kirjutas Päewaleht 28. detsembril 1932. aastal.

Traditsiooniline briti kalduvus heategevusele on tänavugi tekitanud eriti ilusa ja suurejoonelise liikumise - «adopt a family for Christmas» (adopteeri üks perekond jõuluks). Jõukaid perekondi kutsutakse üles vaeseid perekondi jõuluks varustama kõige tarvilikuga, et nende kodudes ei puuduks jõulurõõm. Londonis ja paljudes provintsilinnades on moodustatud erilised komiteed, kes on vahetalitajaks «perekondade jõuluks adopteerimisel». Paljud heategijad on lohutanud tööta tööliste perekondi, kelle eest hoolitsemise võtnud nad endale, mitte ainult jõuluks, vaid neil võimaldama muretult elada veel üle uueaastagi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles