Apteegitill toetab söömisralli ajal seedimist

Maret Makko
, apteeker-taimetark
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fenkol aitab ravida köha ja hingamisteede põletikke.
Fenkol aitab ravida köha ja hingamisteede põletikke. Foto: selver.ee

Fenkolit ehk apteegitilli on väga õige tarvitada koos külluslike pühaderoogadega või isegi mõnd neist asendades.

Fenkolit on maitsetaimena kasutatud läbi aegade kala- ja liharoogade maitsestamiseks, selle pikk ajalugu ulatub tagasi vanade kreeklaste, roomlaste ja isegi hiinlasteni. Lisaks põnevale maitsele on fenkolil hulk tervisele kasulikke omadusi.

Salatifenkol ehk mugulfenkol on kerge aniisimaitsega mugulakujuline köögivili, mida armastatakse eriti Itaalias. Mugula külge kasvavaid õrnu lehti saab kasutada maitseürdina, seemneid tervelt või jahvatatult küpsetistes. Fenkol on tuntud likööride ja aperitiivide maitsestaja.

Rahvameditsiinis tarvitatakse fenkolit laialdaselt, sest rohked eeterlikud õlid lubavad fenkolit edukalt pruukida köha ja hingamisteede haiguste vastu. Fenkolitõmmist kasutatakse soolespasmide ja gaasivaevuste korral. Fenkol parandab pühadeaegse söömisralli ajal seedimist.

Samas tuleb valida õige kogus, ülemäärane pruukimine võib tekitada allergilisi reaktsioone ja naistel östrogeenide ületootmist.

Võrsemugul sisaldab suhkruid, tärklist, valke, mineraalainetest kaltsiumi-, kaaliumi-, fosfori- ja rauasooli, vitamiinidest provitamiini A, B1-, B2-, C- ja E-vitamiini. Viljad ja lehed sisaldavad eeterlikke õlisid, rasvõli, valkaineid ja veidi suhkrut.

Kogu taimel on tänu eeterlike õlide sisaldusele aniisi meenutav maitse, fenkolit kas armastatakse või vihatakse, külmaks ei jäta see kedagi. Tarvitage toorest võrsemugulat ja noori lehevarsi salatites (sobib hästi näiteks peedi, porgandi, kurgi ja tomati juurde) ja toortoitudes või siis hoopis puuviljasalatis koos õunte, pirnide, apelsinide, kiivide, avokaado või muu suupärasega.

Peeneks hakitud roheline on väga hea lisand liha- ja kalaroogade, kastmete, võiete, majoneesi juurde. Seemned sobivad suurepäraselt köömnete asemel toitude hapendamisel ja soolamisel.

Mugulaid võib keeta, hautada, küpsetada, praadida ja sügavkülmutada. Fenkolist ei lähe kaotsi midagi: nii juure, lehtede kui ka seemnetega saab toitudele uusi ootamatuid maitsenüansse anda.

Kasutage mõistlikus koguses

Raseduse ja imetamise ajal soovitan fenkolit eriti hoolikalt doseerida ja jälgida individuaalset taluvust. Aitab hästi halva hingeõhu vastu, närige pärast sööki nätsu asemel hoopis paar fenkoliseemet.

Seedimise kergendamiseks lisage seemneid toidule või jooge paar korda päevas neist valmistatud teed. On hea diureetikum – jooge regulaarselt fenkoliteed, et väljutada kehast üleliigne vedelik. Fenkol kiirendab seedimist ja põletab rasvasid, võib vähendada soolevähi riski, kuna aitab sooltest kantserogeenseid aineid välja viia.

Fenkol reguleerib menstruaaltsüklit, vähendab selle valulikkust, tõhustab imetava ema piimaeritust. Kaitseb südamehaiguste eest, alandab vererõhku. Tugevdab mälu ja aju tööd.

Fenkolit valides tuleb meeles pidada, et varred oleksid tihedalt kõrvuti, mitte laiali vajunud. Varred ja sulgjad lehed olgu erkrohelised. Kodus hoiustage fenkolit külmkapi köögiviljasahtlis kuni üks nädal. Kindlasti tuleb arvestada, et seistes apteegitilli maitse halveneb ja aroom väheneb. Seepärast on fenkolit mõttekas süüa kohe pärast kojutoomist.

Apteegitill on väga maitsev toorelt, eriti paberõhukesteks viiludeks lõigatuna. Kui te pole suur aniisi- ja lagritsasõber, siis võib apteegitilli kuumtöödelda. Apteegitill maitseb väga hästi, kui see ahjus vähese parmesani, pecorino vm kõvema juustuga krõmpspehmeks küpsetada. Sobib ka praadida, hautada, aurutada või grillida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles