Neli toitu, mis annavad nahale kauni välimuse (1)

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täistera kaerahelbepuder marjadega on nahale kasulikum hommikusöök kui magusad hommikusöögihelbed.
Täistera kaerahelbepuder marjadega on nahale kasulikum hommikusöök kui magusad hommikusöögihelbed. Foto: Antonio Guillen Fernández / PantherMedia / Antonio Guillen Fernández

Kauni naha jaoks on vaja rohkem kui vaid välist hooldust. Jume peegeldavat ka seda, mida inimene sööb.

Mõned toidud, näiteks probiootikumid ja tsingirikkad pähklid aitavad aknet ja põletikku ohjes hoida ning teised, nagu magusad snäkid ja kookosõli, jällegi tekitavad ebatäiusi nahale, vahendab portaal Self.

1. Probiootikumid

Kombucha, hapukapsad ja hapendatud toidud on probiootilised toidud, mis aitavad kaasa kasulike soolestikubakterite kasvule.

2. Oomega-3 rasvhapped

Põletikku aitavad kontrollida oomega-3 rasvhappeid sisaldavad toidud. Neid leidub näiteks lõhes ja kreeka pähklites.

3. Antioksüdandid

Aknega kimpus olevad inimesed vajavad rohkem jumet parandavaid antioksüdante, mida leidub marjades või rohelistes köögiviljades.

4. Tsink

Magalam tsingi tase võib aknet hullemaks muuta. Mineraali leidub näiteks India pähklites, mandlites ja kõrvitsaseemnetes.

Mida vältida? 

1. Kookosõli

Praegu populaarne kookosõli võib poore ummistada. Kui märkad akne vallandumist suu ümbruses, mõtle õli vahetamist mõne muu taimse õli vastu, näiteks päevalilleseemneõli vastu.

2. Vadakuvalk ehk valgupulber

Üks väike uuring leidis, et see koostisosa võib aknet tekitada. Muutusi nahas võib märgata, kui loobuda batoonidest ja pulbritest, mis seda sisaldavad.

3. Kõrge glükeemilise indeksiga toidud

Kõrge glükeemilise indeksiga toidud on näiteks saiatooted, magustatud hommikusöögihelbed, valge riis. Need toidud tõstavad veresuhkru taset ning põhjustavad sellega ka hormoonide taseme tõusu. Nahale on kasulikum tarbida kiudainerikkaid täisteratooteid.

4. Piimatooted

Enamike piimatoodete tarbimine stimuleerib hormoonide tootmist ning lisaks sellele sisaldavad need ka samu aknet tekitavaid hormoone, mis pärinevad lehmadelt.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles