Tartu ülikooli farmakognoosia professori Ain Raali lemmik ravimtaimede hulgas on kahtlemata kummel. Kummel oli tema esimese teadustöö teema, aga ka oma dissertatsioonis uuris ta võrdlevalt just teekummelit ja lõhnavat kummelit.
Tartu ülikooli farmakognoosia professori Ain Raali lemmik ravimtaimede hulgas on kahtlemata kummel. Kummel oli tema esimese teadustöö teema, aga ka oma dissertatsioonis uuris ta võrdlevalt just teekummelit ja lõhnavat kummelit. Foto: Kristjan Teedema

Eesti ravimtaimede uue raamatu kaant ehib kadakaoks kaht sorti marjadega. Kadakamarjad ei ole tegelikult marjad, vaid käbid, esimesel aastal rohelised, teisel aastal sinakasmustad. Ristimärgi tõttu nende viljade tipus peab vanarahvas kadakat maagiliseks taimeks, millest on abi 99 haiguse vastu. Kadakane kepp seinal hoiab eemal pahatahtlikke salajõude. Kadakasuitsu mõjul kaob ruumidest halb lõhn ja taanduvad kurjad vaimud.

Enamiku ravimtaimede koostis on tänapäeval põhjalikult läbi uuritud ning nende rahvameditsiinis kasutamise viisid leidnud ka teadlaste heakskiidu.

Kommentaarid
Copy