Psühhiaater: unerohi ei aita, kui sind kimbutab ärevus või depressioon

Marilin Vikat
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nutiseadmed ja arvuti tuleks voodist eemal hoida. Nende sinine valgus häirib unehormooni melatoniin tootmist ja pidevalt uut infot omandav aju ei suuda lülituda puhkerežiimile.
Nutiseadmed ja arvuti tuleks voodist eemal hoida. Nende sinine valgus häirib unehormooni melatoniin tootmist ja pidevalt uut infot omandav aju ei suuda lülituda puhkerežiimile. Foto: Monkeybusiness Images/PantherMedia/Scanpix

Tööl kohvinurgas on lubatud kaevelda viletsa une üle, aga harva võetakse luubi alla selle põhjus. Erameditsiinikeskuse Confido psühhiaatri Mari-Liis Laanetu sõnul on selleks ärevus, stress ja depressiivsed mõtted-tunded.

«Tõelist unehäiret esineb väga harva. Enamasti näitab häiritud uni, milline on meie psüühiline seisund ja kuidas me toime tuleme.Tähele pannakse seda, et ei magata hästi,» sõnas Laanetu. Kui uni on kehv pikemat aega, annab see tõenäoliselt tunnistust just meeleolu või- ärevushäirest. «Kui häirega tegeleda, normaliseerub reeglina ka uni. See läheb korda ühes psüühilise seisundiga,» kinnitas psühhiaater.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles