Uuring kinnitab: pooled toiduallergikud pole tegelikult üldse allergilised

Liia Merino
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Daniel Reiter / PantherMedia / Daniel Reiter

Pooled enda meelest toiduallergikud ei ole seda sugugi, ütlevad teadlased oma värskes uuringus.

Miljonid inimesed oletavad täiesti valesti, nagu oleks neil toiduallergia, selgus uuest uurimusest, mis avaldati lehel JAMA Network Open. Uurimuses tuli välja, et pooltel USA inimestest, kes väidavad, et nad on toiduallergikud, ei ole vastavaid sümptomeid. 

Enam kui 10 protsendil täiskasvanutest on toiduallergia, kuid 19 protsendil rahvastikust on vaid tunne, et nad on teatud toitudele allergilised. 

Uurimuse viisid läbi teadlased dr Gupta juhtimisel Anna ja Robert H. Lurie Chicago lastehaiglast ning Northwesterni ülikoolist.

Tiim, mida juhtis lastearst ja toiduallergia teadlane dr Ruchi Gupta, MD, MPH, analüüsis 40 000 täiskasvanud osalejaga küsimustiku vastuseid. 

Leiud näitasid, et vaid pooltele oletatava allergiaga täiskasvanutele oli antud meditsiiniline hinnang ja vähem kui veerandile oli allergiaraviks välja kirjutatud epinefriini retsept.  

«Me leidsime, et ühel kümnest täikasvanust on toiduallergia, kuid peaaegu kaks korda nii paljud arvavad, et nad on toidu suhtes allergilised, kuna nende sümptomid viitavad teatud toidutalumatusele või sellega seotud seisundile, ütles dr Gupta. 

«Enne kui mingid toidud oma menüüst täielikult eemaldada, tuleb minna arsti juurde testi tegema ja diagnoosi saama,»  ütleb dr Gupta. 

Teadlaste sõnul on USA elanikkonna kõige levinumad allergiad järgmised:

  1. Koorikloomaallergia — 7,2 mln in
  2. Piimaallergia — 4,7 mln in 
  3. Maapähkliallergia — 4,5 mln in
  4. Pähkliallergia — 3 mln in 
  5. Luukalaallergia — 2,2 mln in
  6. Munaallergia — 2 mln in 
  7. Nisuallergia — 2 mln in
  8. Sojaallergia — 1,5 mln in
  9. Seesamiallergia — 0,5 mln in

Dr Gupta rõhutab, et koorikloomaallergiat tuleb veel uurida nagu ka seda, miks see sageli alles hilisemas eas areneb, vahendab IndependentCoUk. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles