Kergendus vähiravifondile: haigekassa võtab veel kuue moodsa vähiravimi kulud enda kanda

Maiken Mägi
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõhusad ravimid on nii kallid, et paljud riigid ei suuda neid oma elanikele muretseda.
Tõhusad ravimid on nii kallid, et paljud riigid ei suuda neid oma elanikele muretseda. Foto: PantherMedia/Scanpix

Alates 1. jaanuarist kompenseerib haigekassa kuut moodsat vähiravimit, mille soetamisel pidid inimesed seni lootma vähiravifondi «Kingitud elu» ja teiste heategevusfondide abile. 

Haigekassa asus tänavu patsientidele hüvitama ravimeid kopsukasvaja, luuüdikasvaja, mao- ja söögitorukasvaja, neerukasvaja, lümfisüsteemikasvaja ja leukeemia raviks. Konkreetseid ravimeid vajab haigekassa hinnangul ligi 200 inimest aastas. 

Loetelu patsientidele kompenseeritavatest vähiravimitest on järgnev: 

  • Darzalex - hulgimüeloomi ravim täiskasvanud patsientidele;
  • Keytruda - metastaatilise mitteväikerakk-kopsukasvajaga patsientidele ja Hodgkini lümfoomiga patsientidele. Seda ravimit on «Kingitud elu» fond aidanud soetada väga paljudele erinevate diagnoosidega patsientidele. Osa neist saavad ravi nüüd haigekassa kulul, teised peavad jätkuvalt toetuma vähiravifondile;
  • Zykadia - metastaatilise mitteväikerakk-kopsukasvajaga patsientidele;
  • Xtandi - metastaseerunud eesnäärmevähi raviks. Ravim on vähiravifondile tuttav juba 2015.aastast;
  • Qarziba - kõrgriski neuroblastoomi raviks. Ravim, mida said fondi toel 8-aastane Annabel ja 6-aastane Tauris, kes mõlemad tunnistati 2018. aasta kevadel haigusvabaks. Vähiravifond ja Pardiralli korraldaja Eesti Vähihaigete Laste Vanemate Liit panustasid kahe lapse ravisse kokku ligi 250 000 eurot;
  • Blincyto - lümfoblastleukeemiaga patsientidele. Selle ülikalli ravimi sai fondi toel 2018. aasta alguses 35-aastane pereema Maily, kes kahjuks vandus haigusele alla. 

«Rõõmustame, et ravi, mille puhul seni on inimesed pidanud lootma annetajate abile, kuulub nüüd riikliku ravikindlustuse alla. Kuuest ravimist lausa neli on vähiravifondile tuttavad. Aegade jooksul on fond neid soetanud mitmetele inimestele, aidates neil seeläbi ületada ravi mittefinantseerimise kuristiku,» ütles vähiravifondi «Kingitud elu» juhataja Toivo Tänavsuu. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles