Ühe rinnaga eesti neiu peab läbima operatsioonide kadalipu: tunnen ennast pooliku naisena

Marilin Vikat
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rinnaoperatsioon võib aidata tugevdada ka rindkere lihaseid, mis säästaks tulevastest terviseprobleemidest. Mari kardab enim, et täitub arstide ennustus ning parem käsi ja pool külge vajuvad tulevikus alla. Pilt on illustratiivne.
Rinnaoperatsioon võib aidata tugevdada ka rindkere lihaseid, mis säästaks tulevastest terviseprobleemidest. Mari kardab enim, et täitub arstide ennustus ning parem käsi ja pool külge vajuvad tulevikus alla. Pilt on illustratiivne. Foto: PantherMedia/Scanpix

«Tunnen ennast pooliku naisena. See tunne on minu sees lihtsalt olemas,» tõdeb 18-aastane Mari (nimi muudetud, toimetusele teada), kes sündis parempoolse rinnalihaseta. Tal puudub ka parem rind ja taastava operatsiooni eest haigekassa ei tasu, kuna seda peetakse iluoperatsiooniks, ehkki seisund põhjustab neiule peavalusid ja kehapool pole alla vajunud vaid tänu treenitusele.

Juba väikesest peale on Mari sõpradele ja klassikaaslastele rääkinud, miks ta on eriline ja miks peab kandma rinnaproteesi. «Sõpruskond on olnud ääretult mõistev, toetav ja hooliv. Narrimist sellelt pinnalt ei ole olnud,» räägib tema ema Anu, kelle sõnul on Mari suurepärane teiste inimeste lohutaja ja sõbrad pöörduvad oma muredega just tema poole.

Mari on õppinud ennast aga väärtustama sellisena, nagu sündis. «Uskuge või mitte, aga ma meeldin endale. Ma ei ole väga varjanud oma puudusi, olen avameelselt ja valehäbita juba alguses rääkinud oma eripärast, et hiljem poleks kellelgi midagi imestada ega ütelda. Kes hülgavad mind selle pärast, pole siis «minu inimesed» ja kõik ei peagi kõigile meeldima.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles