Vana kuld: teadlased avastasid lihtsa meetodi, mis aitab imekiirelt uinuda

PM Tervis
Copy
Kui kodus pole liikuvat voodit ega kiiktooli, siis enda kerge küljelt küljele kõigutamine sünkroniseerib ajulained ja toob kiirelt sügava une.
Kui kodus pole liikuvat voodit ega kiiktooli, siis enda kerge küljelt küljele kõigutamine sünkroniseerib ajulained ja toob kiirelt sügava une. Foto: Shutterstock

Teadusuuring näitas, et aeglane ja pidev liikumine, nagu enese kiigutamine, aitab ajulainetes muutuste esilekutsumisega parandada une kvaliteeti ja soodustab mälujälgede kinnistumist.

Enda kergelt küljelt küljele kiigutamine aitab und parandada isegi täiskasvanuna, kirjutab Medical News Today.

18 noore terve täiskasvanu und mõõdeti unekeskuses kahe öö jooksul, salvestades südame löögisageduse ja aju aktiivsuse.

Esimesel ööl magasid nad liikuval voodil ja teisel öösel seisis see paigal. Ehkki mõlemal ööl magasid uuringus osalevad inimesed hästi, uinusid nad kiiremini, kui voodi neid kiigutas. Lisaks kestsid nende sügava une faasid kauem ja neil esines vähem mikroärkamisi, mida seostatakse une kehva kvaliteediga.

Uurijad soovisid ka teada, kas kerge liikumine mõjutab mälujälgede kinnistumist ja seega paremat pikaajalist mälu. Osalised tegid läbi mälutesti: nad õppisid õhtul sõnapaare ja üritasid neid hommikul ärgates meenutada. Kiigutamine osutus siingi tõhusaks meetodiks – testitulemused olid palju paremad pärast kiigutamismeetodi kasutamist kui liikumatus voodis veedetud ööd. Uurijad toovad põhjuseks, et sügav uni mõjutab ajulainete aktiivsust – kiigutamine aitab viimast paremini ajukeskuste vahel sünkroniseerida.

Nii et kui täna ei taha uni tulla, kiiguta end magama!

Uudis ilmus esmakordselt 2019. aasta jaanuaris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles