Kui sagedane praetud toidu söömine lühendab eluiga?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui tarbida praetud toitu kord nädalas, hakkab seegi juba tervisele mõjuma.
Kui tarbida praetud toitu kord nädalas, hakkab seegi juba tervisele mõjuma. Foto: PantherMedia/Scanpix

Praetud toit võib olla parim maitseelamus maailmas, aga sellega liialdamine võib osutuda surmavaks, hoiatab uus teadusuuring.

Naised, kes söövad rohkem kui ühel toidukorral nädalas praetud kana või kala, on suuremas südamehaiguste ja suremise ohus, tõdetakse Iowa Ülikooli teadlaste läbi viidud uuringu raportis. Usin praetud toitude tarbimine on seotud üleüldise kõrgema suremusega, vahendab WebMD.

Tulemused pole üllatavad, kuna praetud toidu pidev mugimine toob kaasa kaalutõusu, ülemäärase kolesterooli ja üha suurema rasvumise.

Toitumisharjumuste ja terviseprobleemide kohta uuriti 107 000 naise käest, kes olid vanuses 50-79. Nad värvati uuringusse aastatel 1993-1998, ja uurijad hoidsid nende käekäigul silma peal 20 aastat. Nende kümnendite jooksul suri 31 588 naist: südamehaigustest tulenes 9320 surma, 8358 olid põhjustatud vähist ja 13 880 surid muudel põhjustel. Ohtralt praetud toite söövatel naistel oli teisigi terviseprobleeme, mis võisid mõjutada ka südame tervist.

Üks kolmandik uuritavatest, kes sõid ühe või rohkem serveeringuid praetud toitu nädalas, olid rasvunud. Nii nagu olid ka 44 protsenti uuritavatest, kes tarbisid ühe või rohkem praetud toiduportsjonit päevas.

Võttes arvesse ka teisi riskitegureid nagu vähene füüsiline aktiivsus, ilmnes uuringust ikkagi selgelt, et praetud toidu söömine on seotud kõrgema suremusega.

Naistel, kes sõid ühe või rohkem praetud toidu portsjonit päevas, oli kaheksa protsenti kõrgem surmarisk.

Üks või rohkem serveeringut praetud kana päevas tõstis suremise riski 13 protsenti – südame-veresoonkonna haigustega seotud suremuse oht oli sealjuures 12 protsenti kõrgem.

Üks või rohkem portsjonit praetud kala päevas kergitas suremise üleüldist riski seitsme protsendi võrra, sealhulgas 13 protsendi võrra südamega seotud probleemidesse.

Ehkki uuring oli läbi viidud naiste peal, kinnitavad teadlased, et meestele kehtivad praetud toite tarbides sarnased terviseriskid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles