90 miljonit maksev võltsinguid tuvastav süsteem võib tõsta ravimite hindu - mida peaksid sellest teadma? (1)

Marilin Vikat
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turvaelemendid ravimikarbil ja skaneerimisseade. 
Turvaelemendid ravimikarbil ja skaneerimisseade. Foto: P M

Eestis rakendub 9. veebruarist üleeuroopaline ravimite turvaelementide süsteem, mis võimaldab kontrollida ravimi ehtsust igas ravimi tarneahela etapis. «Võltsravimite levik on kasvav probleem kogu maailmas. Osa neist võib sattuda seaduslikku tarneahelasse,» rääkis ravimiameti peadirektori asetäitja Katrin Kiisk. Maailma Terviseorganisatsiooni (WHO) andmetel põhjustavad võltsitud ravimid aastas 100 000 kuni miljoni inimese surma. 

«Eestis ei ole hulgimüügi ja apteegitasandil võltsinguid leitud,» kinnitas Kiisk. Euroopa Liidus tehtud uuringu järgi jääb võltsravimite hulk tarneahelas alla ühe protsendi, aga iga võltsing kujutab endast ohtu inimese tervisele.

«Võltsitud ravimite eristamine ehtsatest ei ole lihtne, seda ka iga päev ravimitega tegelevale apteekrile, sest silmaga nähtavat erinevust võltsitud ja ehtsa ravimi vahel ei pruugi olla,» sõnas Kiisk. Ta lisas, et ravimitootjaid ja teisi ravimikäitlejaid muutis murelikuks sagenev ravimite võltsimine ja nende sattumine seaduslikku tarneahelasse.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles