Võta vikerkaar appi: kuidas värviliste toitudega immuunsust tugevdada?

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Fresh Smoothies and Fruit
Fresh Smoothies and Fruit Foto: Karol Czinege / PantherMedia / Karol Czinege

Gripi- ja viiruste hooajal on söögil oluline võim haigustekitajaid eemale hoida ja immuunsust tugevdada. 

Kuigi pole ühtegi kindlat toitu või dieet, mis ennetaks haigust, on täisväärtusliku toidu söömisest kahtlemata kasu. Immuunsussüsteem vajab normaalseks toimimiseks kõiki toitaineid: vitamiine, süsivesikuid, valke ja fütotoitaineid, vahendab CNN. 

Tüüpiline lääne toit, mis on täis punast ja töödeldud liha, praetud ja rämpstoitu, maiustusi ja karastusjooke, suurendab krooniliste haiguste riski, sest immuunsussüsteem on ülekoormatud ja ei saa kõiki vajalikke toitaineid. 

Et keha saaks kõik tarviliku, peaks toidus olema esindatud kõik vikerkaare värvid. Kuigi ka paljud värvitud toidud, näiteks küüslauk või pähklid, on kehale väga kasulikud. Parapähklites olev seleen aitab kehal luua spetsiaalseid valke, mis kaitsevad rakke kahjustuste eest. Samuti jogurt, mis sisaldab elus bakterikultuure ja parandab soolestiku mikrobioomi.

Punased, oranžid ja kollased viljad on pungil C-vitamiinist

Immunsüsteemi tugevdavat C-vitamiini sisaldavad tsitruseviljad, tomatid ja tomatimahl, kuid ka näiteks lillkapsas, kiivid ja maasikad. Toidu pikaaegne säilitamine ja küpsetamine võib C-vitamiini sisaldust vähendada, kuid õnneks tarbitakse peamisi C-vitamiini allikaid, marju, puu- ja köögivilju, toorelt.

Rohelised salatid peidavad endas võimsaid toitaineid

Kõik köögiviljad, mis sisaldavad D-vitamiini, tulevad immuunsüsteemile kasuks. Roheliste köögiviljade alla käivad ristõielised taimed, näiteks rukola, brokoli, Brüsseli kapsad, lehtkapsas ja peakapsas. Need köögiviljad on täis immuunsusele kasulikke toitaineid, E, C, ja K vitamiini, karotenoide, folaate ja mineraale. Lisaks vitamiinidele ja mineraalidele on ristõielistes köögiviljades koostisosa indool. On leitud, et indool-3-karbinool vähendab nii eesnäärme- kui rinnavähirakkude kasvu, suurendab maksa detoksifikatsioonivõimet ning takistab inimese papilloomviiruse kasvu, mis on seotud emakakaelavähiga.  

Sinised, indigovärvi ja violetsed toidud

Näiteks kuivatatud ploomid, viigimarjad ja datlid võivad olla heaks antioksüdantide ja B-vitamiini allikaks. Näiteks on kuivatatud puuviljades umbes kolm korda rohkem kiudaineid kui värsketes. Samal ajal tasub nende söömisega piiri pidada, sest neis on ka suhkrud kontsentreeritumal kujul. Lisaks tugevdavad tervist lillad ja sinised marjad: mustikad, mustsõstrad ja põldmarjad.    

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles