Raamat, mis räägib eutanaasiast ratastooli aheldatud inimese vaatenurgast

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ratastool.
Ratastool. Foto: Caro / Bastian / Scanpix

Tänavuse kirjandusfestivali Prima Vista külalise Daniel Wisseri värskeim romaan «Mägede kuninganna» («Königin der Berge») räägib varjundirikkalt viimasel ajal palju kõneainet pakkunud abistatud enesetapust, suitsiidist ja hooldusabi vajavate inimeste üksildusest ja abitusest. 2018. aasta augustis Austrias ilmunud romaani tõlkija on Piret Pääsuke ja see ilmub kirjastuselt Tänapäev aprillikuus enne Prima Vista kirjandusfestivali.

Danieli Wisserit peetakse tabusid murdvaks kirjanikuks. Tema uusim teos käsitleb tõsiseid teemasid ilma lugejas masendust tekitamata. Romaan on ühtaegu humoorikas ja tundlik, asjalik ja südantpitsitav. Wisser räägib raskest haigusest ja surmast ilma igasuguse paatose ja poosita, suutes lugejas tekitada mõistmise, aga ka äratundmise: elu on elamist väärt.

Raamatu «Mägede kuninganna» peategelaseks on Robert Turin, sclerosis multiplex’i põdev neljakümnendates mees. Mägede kuningannaks nimetab ta oma haigust. Endine IT-firma omanik ja naiste suur lemmik elab juba aastaid hooldekodus, liigub ratastoolis, olles sõltuv hooldusõdede abist. Ta  trimpab veini ja viskit, teab täpselt, mis teda ees ootab ning otsib inimest (soovitatavalt naissoost), kes saadaks teda abistatud suitsiidi teekonnal Šveitsi. Robert katsetab vahepeal ka enesetappu, aga on säilitanud oma eneseväärikuse, kohati võllahuumorisse kiskuva vaimukuse, suhtlemisoskuse ja sarmi.

See on raamat surmast ja elurõõmust. Wisser kirjeldab inimest, kes teades oma haiguse kulgu planeerib oma surma, aga tegelikult tahaks siiski väga elada.

Üks raamatu suuri väärtusi on autori isemeelne ja võluv stiil, meisterlik keelekasutus, mille tulemuseks on polüfoonilisus - nagu mitmehäälne koor esitaks seda lugu. Kõrvuti saavad sõna peategelane, hooldusõed, arstid,  sugulased, koguni ammusurnud kõuts, kes peategelasele vaimukalt  nõu annab.

Kirjanik ja muusik Daniel Wisser sündis 1971 Klagenfurtis. Ta õppis Viini ülikoolis germanistikat ning alates 1990ndatest kirjutab proosat, luulet ja laulutekste,  debüütromaanini jõudis 2003. aastal. Muusikuna lööb ta kaasa ansamblis Wiener Erstes Heimorgelorchester (Viini esimene koduoreliorkester), mille eelmisel aastal ilmunud keelemängudele panustav album kandis pealkirja «Lätlastest saavad eestlased» («die Letten werden die Esten sein»).

Wisseri teos «Mägede kuninganna» võitis eelmisel aastal ka Austria raamatuauhinna. Tartus toimuva Prima Vista kirjandusfestivali raames kohtub Daniel Wisser lugejatega 9. mail.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles