Füsioterapeut: trennist viilija hakkab lihasmassi kaotama juba 30. eluaastast

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Libedaga kukkumise hirmus ei maksa siiski täiesti tubasele režiimile jääda, kuna liikumine on luudele, liigestele ja lihastele hea.
Libedaga kukkumise hirmus ei maksa siiski täiesti tubasele režiimile jääda, kuna liikumine on luudele, liigestele ja lihastele hea. Foto: PantherMedia/Scanpix

Talvel sagenevad kukkumised ning paraku hiilib ligi ka hirm üldse libedaga välja minna. Kuigi külm pakaseline ilm võib liikumistahet vähendada, tasuks oma luude ja liigeste tervise huvides ka talvel säilitada aktiivne elustiil.

Maailma terviseorganisatsiooni WHO soovituste järgi võiks inimene hea tervise säilitamiseks liikuda vähemalt 300 minutit nädalas. «Peaksime tänapäevases passiivses keskkonnas säilitama nii liikuva elustiili kui vähegi võimalik,» rõhutas Füsioteraapia kliiniku füsioterapeut Katre Lust-Mardna. Paljud vanemaealised on kimpus luude hõrenemise ehk osteoporoosiga. Sellega kaasneb kartus õues liikudes kukkuda ja luid murda. Lust-Mardna sõnul ei saa kukkumisi ja luumurde seostada niivõrd luude hõrenemise, kui pigem lihasmassi vähenemise ehk sarkopeeniaga. «Juba 30. eluaastast hakkab inimesel, kes lihastrenni ei tee, lihasmass vähenema. Siis esinebki kukkumisi, kus peasüüdlane võib olla vähene lihasmass, mis ei paku kehale piisavalt stabiilsust,» rääkis ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles