Nahaarst vastab: kas šokolaad tekitab aknet?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Šokolaad näib aknepuhangutes rolli mängivat. Samas on selles veel suuremad süüdlased suhkur ja rämpstoit.
Šokolaad näib aknepuhangutes rolli mängivat. Samas on selles veel suuremad süüdlased suhkur ja rämpstoit. Foto: Mile Atanasov / PantherMedia / Mile Atanasov

Seda küsitakse dermatoloog Patricia Farriselt iga päev. Vastus on, et sedasi võib tõesti olla, vahendab CNN.

Teadusuuringud on andnud kinnitust, et kõrge glükeemilise indeksiga toidud - need sisaldavad külluslikult rafineritud süsivesikuid ja suhkrut, näiteks magustatud joogid ja töödeldud saiakesed ja snäkid -, on halvad aknele kalduvale nahale. Need toidud löövad üles veresuhkru taseme, mis soodustab insuliini ja androgeenide tootmist – tulemuseks on rasu suurem eritumine. Selle ülesanne on nahka niisutada. Kui rasu tekib aga pooridesse liiga palju, ummistab see need ja järgneb akne.

«Insuliinisööstud muudavad aknele vastuvõtlikuks, seetõttu me ei taha kõrge glükeemilise indeksiga dieete,» ütleb Farris.

Pärast šokolaadi söömist punnirünnaku ohvriks langevad noored võivad selle panna aga ka rämpstoidu ja kõrge suhkrusisaldusega näkside arvele.

«Tavaline laps tarbib vähesel hulgal šokolaadi, mis on karamelli ümber või jäätise sees. Šokolaad mõjutab siin ilmselt tunduvalt vähem kui muu tarbitav toit,» sõnab doktor.

Siiski on leitud ühes uurimuses, et kui osalistel lasti süüa ühesuguse glükeemilise indeksiga šokolaadi ja želeekomme, tõi akne välja just šokolaadi tarbimine. Šokolaadi söönutel tekkis näole keskmiselt viis punni rohkem. Uuringu kitsaskohaks oli aga, et uuritavatele anti piimašokolaadi – piim põhjustab mitmete uuringutulemuste andmeil omakorda aknet.

Siiski tundub šokolaad mängivat naha seisukorras rolli. Mõne aasta eest läbi viidud uuringus anti meessoost osalistele iga päev 99 protsendilist tumedat šokolaadi, kuhu ei olnud ka lisatud suhkrut.

Pärast nelja nädalat täheldati šokolaadi tarbinute hulgas olulist komedoonide ja punnikeste hulga tõusu.

Teadlased ei järeldanud tulemustest, et šokolaad põhjustab aknet, sest selle tekke taga on mitmed tegurid. Küll aga toob see seisundit rohkem esile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles