Õhukese emailiga piimahambad ennustavad terviseprobleeme

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hambaemail hakkab arenema juba emaüsas, kus kogetav toitainete vaegus või muud laadi trauma jätavad organismi jälje.
Hambaemail hakkab arenema juba emaüsas, kus kogetav toitainete vaegus või muud laadi trauma jätavad organismi jälje. Foto: PantherMedia/Scanpix

Piimahambad hakkavad arenema juba siis, kui laps on emaüsas ning vormuvad lõplikult esimestel eluaastatel. Emaili õhuke kiht viitab, et sel ajal on lapse organism kogenud traumat, näiteks toitainete puudust või stressi.

Trauma, mis mõjutab emaili kasvu, suurendab samuti tõenäosust vaimse tervise häirete tekkeks edasises elus, väidetakse vastses teadusuuringus, vahendab MSN.

«Täheldasime, et õhema hambaemailiga lastel ilmnes ka vaimse tervise probleemide sümptomeid, mis on vaatlusel täheldatavad kui emotsionaalsed ja käitumuslikud probleemid. Näiteks tujukus, agressioon, tähelepanematus, impulsiivsus ja mitte kuulamine,» rääkis uuringu autor ja Massachusetsi haiglas töötav doktor Erin Dunn.

Hambaemaili seisukord oli vaimse tervise omaga isegi kõrgemas korrelatsioonis kui pere sotsioökonoomiline staatus, mis on tavaliselt suurim vaimsete probleemide ennustaja.

Uuringu autor loodab, et avastus annab arstide kätesse vahendi, et hinnata laste vaimse tervise häirete riski juba eos, et saaks neile õigeaegselt tähelepanu pöörata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles