5 nutikat nippi, kuidas trennijärgset õgimist ennetada

PM Tervis
Copy
Pilt on illustreeriv.
Pilt on illustreeriv. Foto: Shutterstock

Pärast intensiivset trenni võib tabada hundinälg, mistõttu on oht süüa rohkem, kui trenn tegelikult väärt oli.

Treening ei anna õigustust pärast seda panna nahka pitsa, hamburger või friikartulid, kirjutab spordiblogi Runtastic. Tihtipeale hindame trennis kulutatud kilokaloreid üle ning sööme rohkem, kui tegelikult kehal oleks lihaste kasvuks vaja. Või on variant, et süüakse lihtsalt ebatervislikult. Kuidas saaks seda vältida?

Mõtle, mida tarbid. Tihti mõtestame valesti kilokaloreid, mille ära kulutame ning mille toiduga saame. Pärast trenni on kahtlemata parem valik toidukord, milles leidub kvaliteetseid süsivesikuid, valke ja rasvu. Ei tasu unustada ka teadlikku söömist – kui võtad aega, et toitu nautida, mitte ei ahnitse seda kiirelt sisse, võid sellega samuti tarbida vähesemal määral kilokaloreid.

Küsi endalt, kas oled ikka näljane. Kui sa ei tihka kohe jaatavalt vastata, tasub enne juua vett – äkki sa ei joonud trenni ajal piisavalt? Janu aetakse sageli näljaga sassi. Seega enne söömist võiks juua klaasitäie vett. Kui kõht ikkagi koriseb, siis pärast lühikest treeningut vajad enamasti vaid vahepeala, näiteks Kreeka jogurtit pähklite ja marjadega. Pärast pikemat ning intensiivsemat treeningut valmista aga toekas, lihaste kasvu ja taastumist soodustav põhitoidukord.

Söö regulaarselt. Kui pärast trenni tabab tohutu nälg, on võimalik, et sa pole päeva jooksul piisavalt söönud. Regulaarsed toidukorrad hoiavad veresuhkru stabiilsena ning see ennetab ka ülesöömise ohtu. See, kui tihti süüa, sõltub aga juba täpsemalt elustiilist, keha vajadustest ja enda eesmärkidest. Igal toidukorral võiks aga tarbida nii valku, rasva kui ka süsivesikuid, mis hoiavad kõhu täis ja annavad samas energiat.

Ajasta oma treeningud targalt. Kui pärast trenni vaevab alati nälg, siis tasubki trenniaeg sättida nii, et pärast seda saaksid kohe süüa oma põhitoidukorra. Sealjuures pole vahet, kas see oleks hommiku-, lõuna- või õhtusöök – planeerimine annab võimaluse oma energiavarud õigel hetkel taastada ning ennetab mõttetut näksimist ja ülesöömist.

Ära treeni selleks, et süüa. Sageli piinatakse end treeninguga, mis tegelikult ei meeldigi ja mõeldakse, et pärast seda saan end lemmiktoiduga premeerida. Seda mõtteviisi võiks muuta ning parim variant on leida endale meelepärane treening. Pole oluline, kas see on jooksmine, jalgrattasõit, jõutreening või jooga. Treening ise peaks olema kehale preemia. Oma keha võiks kuulata ning näljasena ei maksa oma korisevat kõhtu eirata. Siis on vaja ikkagi kehale toiduga energiat anda, mitte näljast tigedana ebameeldivasse trenni minna.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles