P, 4.06.2023

Viis tervislikemat pähklisorti, mida tasub näksida

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Facebook Twitter
Comments
Ajukujulised kreekapähklid on kasulikud mõtlemisele ja eesnäärme suurused pekaanipähklid aitavad ravida suurenenud eesnääret.
Ajukujulised kreekapähklid on kasulikud mõtlemisele ja eesnäärme suurused pekaanipähklid aitavad ravida suurenenud eesnääret. Foto: Roman Tsubin / PantherMedia / Roman Tsubin

Peotäis pähkleid peaks mõjuma hästi nii südame tervisele kui vöökohale. Kuid kas on ka vahet, milliseid pähkleid süüa? 

Pähklid on suurepärane kombinatsioon tervislikest rasvadest, kiudainetest ja valkudest. Nendes sisalduvad toitained võitlevad nii nälja kui südamehaigustega, aitavad kauem elada ja võivad isegi targemaks teha, vahendab Men´s Health

Lisaks mono- ja polüküllastumata rasvhapetele sisaldavad mõned pähklid põletikuga võitlevaid oomega-3-rasvhappeid ja antioksüdante. Üldiselt on parim süüa erinevaid pähkleid, et nende unikaalseid omadusi kombineerida ning need viis pähklisorti on  kasulikkuse poolest esirinnas. 

1. Kreeka pähklid

Need mitte ainult ei näe välja nagu ajud, vaid ka kaitsevad meie mõtlemisorganit. 2019. aasta uuring ajakirjas Nutrients leidis, et regulaarselt Kreeka pähkleid söönud inimestel esines depressiooni 26 protsenti vähem kui pähkleid mitte söönutel. Teiste pähklite söömine seostus kaheksa protsenti madalama depressiooniriskiga. Kreeka pähklid maitsevad suurepäraselt, kui need on segatud Kreeka jogurtisse koos värskete marjade ja kookoshelvestega.

2. Pistaatsiapähklid

Pähklite seast on pistaatsiates kõige vähem kaloreid ja enim kiudaineid. Need on täis antioksüdante, sealhulgas luteiini ja zeaksantiin, mis annavad pähklitele nende kauni rohelise värvi ja võivad kaitsta silmi, nahka ja südant.

3. Pekanipähklid

Puupähklitest sisaldavad need kõige vähem süsivesikuid. Nendes olevad fenoolid teevad need heaks suupisteks peale intensiivset treeningut, kui kehale kahjulike vabade radikaalide tase tõuseb. Samuti on pekanipähklid ühed parimaid loodusliku beeta-sitosterooli allikaid, mis aitavad alandada kolesterooli ning on uuringutes näidanud ka head mõju suurenenud eesnäärmele.

4. Mandlid

Mandlid sisaldavad puupähklitest kõige rohkem kaltsiumit, samuti palju E-vitamiini ja tsinki, mida seostatakse viljakusega. Viimane võib selgitada hiljutist uuringut ajakirjas Journal of Clinical Nutrition, kus nähti, et 14 nädalat mandleid söönud meestel tõusis spermatosoidide arv ning seemnerakud olid elavamad ja liikuvamad.

5. Maapähklid

Kuigi maapähklid ei ole tegelikult pähklid, vaid hoopis kaunviljad, kuuluvad need siia nimekirja. Hiljuti avaldati ajakirjas Nutrition uuring, kus leiti, et kiudainete ja rasva kombinatsioon maapähklites aitas diabeetikutel veresuhkrut kontrollida. Maapähklites on palju nii valku kui taimseid steroole ehk looduslikke ühendeid, mis võivad takistada kolesteroolil verre imendumast.

Facebook Twitter
Comments

Märksõnad

Tagasi üles