Müüt purustatud: beebipillid on efektiivsemad, kui sa jätad päevad vahele

Dagmar Lamp
, Sõbranna.ee ja teemaveebide osakonna juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Shutterstock

Rasestumisvastased pillid on väga levinud kontraseptiiv ning kui ka sina oleks üks nendest naistest, kes just neid kasutab, on sul oluline teada, millised müüdid on tõesed ja millised mitte.

Austraalia seksuaaltervise osakond FSRH on teada andnud, et pikalt kehtinud süsteem 21/7 on ajast maha jäänud. Ehk siis tõlkes: pole mingit meditsiinilist põhjust, miks peaks kahe pillipaki vahepeal seitse päeva ootama või võtma nö suhkrupille, millel puudub aktiivne toimeaine.

Miks üldse see nädalane paus on sel juhul sisse kirjutatud? Selgub, et põhjused on... usulised. Günekoloog John Rock kujundas pausi välja, kuna lootis, et see muudab paavsti silmis pillid aktsepteeritavaks ning ta lubab neid võtta ka katoliiklastel. Loogika oli selles, et kui imiteerida looduslikku menstruatsiooni, siis ehk paavst jääb asjaga rahule. «Kui tema plaan paavsti heakskiitu saada läbi kukkus, ta lihtsalt lõpetas ise katoliiklaseks olemise, kuigi oli elu aeg olnud sellele pühendunud,» selgitas kontraseptiivide spetsialist, professor John Guillebaud väljaandele The Telegraph.

Hoolimata sellest, et Rocki missioon ei õnnestunud, jäi nädalane paus 60 aastaks antibeebipillidega kaasas käima. Ja see on suur probleem mitmel põhjusel:

  • kõik vagiinaomanikud teavad, et on väga ebamugav planeerida puhkuseid, kohtinguid ja muud sellist ümber oma päevade. Eriti juhul, kui tegelikult ei ole seda päevanädalat vahele vaja,
  • samuti suurendab see tõenäosust rasestuda.

«Kui naine jääb uue tabletikuuriga alustamisega hiljaks, riskeerib ta rasedusega,» ütles väljaandele professor Anne MacGregor. Samuti pole mingit põhjust, miks naine peaks näiteks hormonaaltaseme langusest tulenevalt kannatama peavalu või muid terviseprobleeme.

Nii ütlevad mõningad eksperidid, et pillide intervalli peaks langetama seitsmelt neljale päevale ning Ühendkuningriikides plaanitakse retsepte ka vastavalt lähiajal muuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles