Eluohtlik seisund: noormehe süda asub naba kohal

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arpiti süda pole veel vajunud saapasäärde, küll aga juba kõhtu.
Arpiti süda pole veel vajunud saapasäärde, küll aga juba kõhtu. Foto: Kuvatõmmis videost

19-aastane Arpit sündis nii, et südame tukslemist oli näha ta kõhul - seda kattis vaid nahk. Nüüd tubakafarmis töötades peab noorhärra tõstma 25-kiloseid kotte ja muretseb, et haruldase seisundi tõttu võib olla ohus ta elu.

Kesistest oludest Arpit sai alles hiljaaegu esmakordselt südamearstilt diagnoosi. Ultrahelis selgus, et süda on peaaegu vajunud ta kõhtu, kuna puuduvad seda toetavad struktuurid. Sealhulgas on tal vaid poolik kõhuõõnt rinnaõõnest eraldav vahelihas. Süda on ebatavaliste oludega kohanedes võtnud ka toruja vormi.

Teadaolevalt esineb sellist sünnidefekti, kus süda tuksub vahestruktuuride puudumise tõttu kõhul, maailmas vaid 200 inimesel. Arpit on teadaolevalt vanim elusolev. Talle järgneb eluea pikkuselt saatusekaaslane, kel õnnestus defekti korrigeerimata elada 12-aastaseks.

Arpiti värske diagnoosi valguses soovitab korrigeerivat operatsiooni talle ka südamearst. Kõhu – ja rinnaõõne vahele pannakse vahelihast asendav võre, mis toestab ülemisi organeid. Arpiti puhul tuleks pikendada ka rinnakut, et südamel oleks piisavalt kaitset väliste ohtude eest.

Arpit otsustas eluiga pikendava südant kaitsva operatsiooni kasuks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles