Sellise kaloraažiga hommikusöögi söömine hoiab südame tervena

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Breakfast served with coffee, juice, croissants and fruits
Breakfast served with coffee, juice, croissants and fruits Foto: Z Jan / PantherMedia / Z Jan

Energiarikka hommikusöögi söömine seostus uuringus tugevamate arteritega. 

Kreeka uurijad leidsid, et vähemalt 400 kalorit hommikul seostus madalama katu kogunemisega arteritesse, mis on peamine südamehaiguse põhjustaja, Daily Mail

Meeskond ei kinnitanud, millised toidud hommikusöögi jaoks parimad olid. Juust, piimatooted, müsli ja leib olid aga peamised toidud, mida sõid hommikul kõige rohkem kaloreid tarbinud vastanud. Ateena Kapodistriani ülikooli uurijad värbasid peaaegu 2000 Kreeka inimest keskmise vanusega 63 aastat. 

Osalejad jagati kolme grupi selle põhjal kui suure osa moodustas hommikusöök päeva jooksul tarbitud kaloritest. Esimene grupp sai 20 protsenti kaloritest hommikul, teine 5-20 protsenti ja kolmas jättis hommikusöögi vahele või tarbis hommikul vähem kui viis protsenti päevasest energiast.

Kogu grupist sõi 240 inimest kõrge kalorsusega hommikusöögi, 900 madala kalorsusega ja umbes 680 jättis hommikusöögi vahele. Hommikul pigem vähe söönute hommikusöök koosnes kohvist, madala rasvasisaldusega piimast, leivast või, mee, oliivide või puuviljaga.

Uurijad leidsid, et kõrge energiasisaldusega hommikusöögi söönutel olid märkimisväärselt tervemad arterid, kui neil, kes hommikusööki ei söönud või sõid vähe. Arterite jäikus esines 15 protsendil hommikusöögi vahelejätnutest ja 9,5 protsendil madala kalorsusega hommikueine söönutest.

Võrdluseks olid arterid jäigad vaid 8,7 protsendil kõrge energiasisaldusega hommikusöögi söönutest. Samuti oli hommikusöögist loobujatel peamises kaelaarteris, unearteris rohkem kattu moodustunud. Võrreldes 28 protsendiga oli kõrge kalorsusega hommikusöögi sööjatel unearteris katt moodustunud 18 protsendil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles