Valuarst: võtame aastateks valu ära, et inimene saaks hakata ennast armastama ja muuta eluviisi

Marilin Vikat
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krooniline valu häirib tugevalt elukvaliteeti.
Krooniline valu häirib tugevalt elukvaliteeti. Foto: Shutterstock

«Eestis on vähe valuarste ja probleem sellega, et keegi ei tea, mis imeloom see on,» nentis Tallinna Medicumi valuravi keskuse juhataja Boris Gabovitš.

Kroonilise valu puhul võetakse mõnel juhul eesmärgiks elukvaliteedi parandamine ja siis ongi juba hästi. «Kõigile vastan, et me pole mustkunstnikud, käeliigutusega valu ära ei pühi, aga olukord on parandatav. Teha väljakannatamatust valust vähem häirivad tundmused, seda me suudame.»

Kroonilise valu kohta on teadlastel veel palju avastada. Teatakse, et sel on geneetiline eelsoodumus, seos sugukromosoomidega, mille tõttu on naistel kümme korda rohkem kroonilist valu kui meestel. Jäseme amputatsiooni korral tekib ka fantoomvalu naistel kümme korda sagedamini. Operatsioonide eel on oluline psüühiline seisund – kui lõikusele saabutakse depressioonis või ärevusseisundis, kasvab Gabovitši sõnul mitu korda risk protseduuri järgseks krooniliseks valuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles