Globaalne uuring: millal hakkavad inimesi mõjutama vananemisega seotud haigused

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Uurijate sõnul oleks oluline mõista mis lükkab haigusi kõige edukamalt edasi.
Uurijate sõnul oleks oluline mõista mis lükkab haigusi kõige edukamalt edasi. Foto: Diego Cervo / PantherMedia / Diego Cervo

Uuringus ilmnes, et 76-aastastel jaapanlastel ja 46-aastastel Paapua Uus-Guinea elanikel esineb sama palju terviseprobleeme, kui keskmisel inimesel 65-aastaselt.

Teadusajakirjas The Lancet Public Health avaldatud uuring näitas, kui hästi või halvasti inimesed üle maailma vananevad. Vaadeldi, millal kogevad inimesed keskmiseid 65-aastasel inimesel esineda võivaid tervisemuresid ning leiti, et see ajavahemik võib üle maailma kõikuda kuni 30 eluaastat. 

Esimese omataolise uuringuna hindasid Washingtoni ülikooli teadlased, millal tekivad maailma eri paigus elavatel inimestel vanadusega seotud tervismured. Eestis oli see vanus 66,1 aastat, sama vanuseni elasid ilma terviseprobleemideta ka Horvaatia ja Nigeeria inimesed.

Uurijad võtsid arvesse 92 vanusega seotud haigust, sealhulgas 13 südame- ja veresoonkonna tõve, 35 vähkkasvajat, kuute hingamisteedehaigust, kolme tüüpi diabeeti, neeruhaigust ja kuut vigastust. Teadlased mõõtsid, millal tekkisid inimestel üle maailma sellised tervisemured, mis vaevavad maailma lõikes keskmist 65-aastast inimest.

Ka kõrge sissetulekuga riikide vahel olid suured erinevused. 76-aastasi jaapanlasi vaevab sama palju terviseprobleeme kui ameeriklasi 69-aastaselt. Uuringus vaadeldi 195 riiki ning leiti, et 108 riigi elanikel tekkisid vananemisega seotud terviseprobleemid enne kui nad jõudsid ikka, kui neid oleks võinud oodata. 87 riigi elanikud kogesid aga aeglasemat vananemist.

Üle maailma kaotavad inimesed kõige rohkem tervena elatud aastaid vananemisega seotud haiguste tõttu, millest enam koormavad tervist isheemiline südamehaigus, aju verejooks ja krooniline obstruktiivne kopsuhaigus.

Uurijate sõnul oleks oluline mõista millised tegurid lükkavad haigusi kõige edukamalt edasi ning vaadata, kui suur mõju on näiteks füüsilisel aktiivsusel, mittesuitsetamisel ja paremal ligipääsul arstiabile.     

Riigid, kus inimesed elasid kõige kauem tervena

  1. Jaapan 76,1
  2. Šveits 76,1
  3. Prantsusmaa 76
  4. Singapur 76
  5. Kuiveit 75,3
  6. Lõuna-Koera 75,1
  7. Hispaania 75,1
  8. Itaalia 74,8
  9. Puerto Rico 74,6
  10. Peruu 74,3

Riigid, kus tervena elatud aastaid oli kõige vähem

  1. Paapua Uus-Guinea 45,6
  2. Marshalli Saarte Vabariik
  3. Afganistaan 51,6
  4. Vanuatu 52,2
  5. Saalomoni saared 53,4
  6. Kesk-Aafrika Vabariik 53,6
  7. Lesotho 53,6
  8. Kiribati 54,5
  9. Guinea-Bassau 54,5
  10. Mikroneesia Liiduriigid 55
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles