Dr Teesalu parim kaalu korrastamise nipp – leivakuubik põske!

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Leib.
Leib. Foto: Caro / Christian Klemmer / Scanpix

Dr Selma Teesalu tutvustas emakeelepäeval Tartus Kaubamaja Apollos oma uut raamatut «Isikupärane toitumine ja soolestik». Esitlusel selgitas doktor, miks ta sellise raamatu kirjutamiseks vajadust nägi ja toonitas, et inimese teine aju on kõhus. Nii nagu raamatus, jagas ta ka esitlusel lugejatele praktilisi nippe.

Dr Selma Teesalu.
Dr Selma Teesalu. Foto: Margus Ansu / Postimees

Idee raamatu kirjutamiseks sai dr Teesalu siis, kui noored kolleegid saatsid talle uue Saksa teadlaste raamatu soolestikust. Ka raamatupoodides on ta näinud küllaga soolestikust ja seedimisest kirjutatud raamatuid, kuid neil on üks suur puudus – need ei ole midagi rääkinud serotoniinist. «Kogu soolestik on geneetilise omapäraga,» selgitas dr Teesalu. «Igaühel on isikupärane seedimine. Kogu seedesüsteem on ajuga seotud.»

Dr Teesalu sõnul on 90 protsenti serotoniini tootmisest seotud soolestikuga. Seetõttu selgitabki ta oma raamatus seda, kuidas söömine hormoone mõjutab ja mida siis süüa, et end paremini tunda ning seeläbi oma tuju tõsta.

Muuhulgas jagas arst ühe nipi, kuidas kaalu korrastada. «Öelge, kust meie koolilaps tänapäeval B6 vitamiiniga varustatud on? B6 vitamiini saab leivast. Paljuke ta seda leiba sööb. Mina ei väsi kordamast, et leivakuubik on väga õige asi, mida süüa,» rääkis ta. «Võtate leivakuubiku suhu ja enne ei neela alla, kui on suus magusaks läinud. Sest ega neid leiva liitsüsivesikuid seedivaid ensüüme mujal seedesüsteemis ei ole. Ainult süljes ta on.»

Teesalu sõnul võiks lastele ka vahel kommi asemel leivakuubikuid kaasa anda. «Umbes viis minutit hoiate suus. Siis saab juba aju selle süsivesiku, mida vaja. See on parim kaalu korrastamise tegevus,» lubas doktor, kes isegi on loengusse minnes leivakuubiku põske pistnud.

Foto: Raamat

***

Selma Teesalu on meditsiinidoktor (MD, PhD) ja Tartu Ülikooli emeriitprofessor. Ta on üks osteoporoosi probleemiga tegelemise algatajaid Eestis, Eesti Osteoporoosi Seltsi ja Eesti Toitumisteadlaste Seltsi asutajaliige.

Raamatust «Isikupärane toitumine ja soolestik. Hea enesetunne ja tervis algab hästi toimivast soolestikust» leiab lugeja teaduslikult põhjendatud ja praktikas järele proovitud soovitusi, kuidas igapäevamenüüd koostades ning toitumisrežiimi jälgides mõjutada soolestiku toimimist, et seeläbi tugevdada oma tervist, parandada enesetunnet ja meeleolu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles