Mida teha, kui kondoom läheb katki?

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kondoomi rebenemisel ära kaota pead, vaid tegutse läbimõeldult.
Kondoomi rebenemisel ära kaota pead, vaid tegutse läbimõeldult. Foto: Craig Robinson / PantherMedia / Craig Robinson

Hinga sügavalt sisse ja välja – sa pole esimene inimene, kellega nii juhtus. Kaasnevad riskid olenevad sellest, millist tüüpi vahekorras sa olid ja millises tegevuse etapis õnnetus juhtus.

Kui avastad, et kasutatav kondoom on katki, lõpeta koheselt vahekord.

Järgnevalt peaksid kaaluma järgmisi asju, soovitab Healthline:

Kas kondoom läks katki pärast seemnepurset? Kui ejakulatsiooni ega eel-ejakulatsiooni ei ole toimunud, võid eemaldada räsitud kondoomi, panna peale uue ja tegevust jätkata.

Kas kondoom on endiselt peal? Kui mitte, tuleb võib-olla minna appi, et see partneri kehast välja õngitseda.

Kas võib jääda rasedaks? Raseduse ennetamiseks võid hankida apteegist hädaabipille, mida peaks võtma ööpäeva jooksul pärast kokkupuudet spermaga. Need võivad aga olla veel tõhusad ligi viis päeva pärast õnnetust.

Kas võib olla oht saada suguhaigust? Kui sina ega partner ei tea, kas teil on suguhaigusi, kaaluga enda testimist. Kuni 72 tundi pärast vahekorda võid võtta ka ennetavaid ravimeid, mis alandavad mõnevõrra HIV-sse nakatumise võimalust.

Kui muretsed rasestumise pärast, siis need sammud võivad olla mõnevõrra abiks:

Pressi. Kui istud WC-potil, pinguta tupelihaseid, et üritada pressida välja sinna võib-olla sattunud seemnevedelikku.

Urineeri. See ei aita küll seemnerakke tupest välja uhtuda, aga võib aidata puhastada tupe ümbruse sinna sattunud spermast.

Hüppa duši alla. Kasuta leiget vett, et end sealt alt pesta. See aitab tupeavause ümbrusse sattuda võinud sperma eemaldada.

Ära pese tuppe seest. See võib seemnerakke veel sügavamale tõugata.

Tee rasedustest, kui päevad pole tavapärasel ajal alanud.

Suguhaigustesse nakatumist saad samuti testidega kontrollida. Klamüüdiasse ja gonorröasse haigestumist näitavad testid juba kaks nädalat pärast vahekorda. Süüfilisse nakatumise välistamiseks pead testid tegema kuuendal nädalal, kolmandal ja kuuendal kuul pärast õnnetut juhtumit. Genitaalherpese ja HIV-i testi õige tulemuse saamiseks pead selle tegemisega ootama vähemalt kolm nädalat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles