Kõrge vererõhu puhul tuleb seda populaarset maiustust vältida

Lagritsajuurest valmistatakse komme ja kasutatakse mitmetes teistes toitudes.

FOTO: Shutterstock

Soome Tampere Ülikooli värskes doktoritöös tehti kindlaks, et kui maiustada iga päev natuke lagritsaga, võib see vererõhku tõsta samal määral, kui muidu ravimid seda tavapäraselt alandaks.

«Inimesed, kes juba on kõrge vererõhuga kimpus, peaksid lagritsaekstrakti sisaldavaid tooteid vältima,» pani uurimuse autor Elina Hautamäki südamele, kirjutab Yle. Poodides müüdavad lagritsatooted valmistatakse tavaliselt kuivatatud lagritsa-magusjuurest. Lagritsaekstrakt on levinud magustaja või maitsetugevdaja kommides, kondiitritoodetes, närimiskummis, jookides, taimetees, närimistubakas, loodusravimites ja köhasiirupis.

Uuringus osalejatel lasti kahe nädala vältel süüa iga päev 120-300 grammi lagritsakommi. Selle aja jooksul mõõdeti igapäevaselt nende vererõhku. Ilmnes, et selle ajaga tõusis nii vererõhk kui ka suurenes arterite jäikus, mis omakorda tähendab, et süda saab sel juhul suurema koormuse. Arvatakse, et lagrits tõstab vererõhku eelkõige oma kõrge naatriumisisalduse tõttu.

Lagrits on soomlaste hulgas eriti armastatud.

FOTO: Jiri Hera / PantherMedia / Jiri Hera

Hautamäki märkis, et lagritsaekstrakti sisaldus toodetes on erinev, kuid seda infot üldiselt pakendile kirja ei panda, seega ei saa tavatarbija sellest ka aimu. Kuna inimestel on lagritsaekstrakti osas erinev tundlikkus, siis on raske määratleda ka ohutut kogust, mida saaksid üheselt tarbida nii terved kui ka kõrge vererõhuga inimesed. Normaalse vererõhuga inimestel soovitab Hautamäki lagritsatooteid tarbida samuti mõõdukalt ning aeg-ajalt, mitte igapäevaselt.

Lagritsa mõju vererõhule võib kesta nädalaid. Hautamäki hinnangul tuleb vererõhu mõõtmisel arvesse võtta, kas inimene on hiljuti lagritsat söönud, et diagnoosi ei pandaks kiirelt ja ekslikult.

Hautamäki doktoritöö kaitsmine toimub 29. märtsil Tampere Ülikoolis.

Tagasi üles