Lugeja küsib: kas võin haiguslehe ajal soojale maale minna? (5)

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
sick leave in
sick leave in Foto: Hannes Eichinger / PantherMedia / Hannes Eichinger

«Kas haiguslehe ajal võib soojale maale minna, kui raviarst seda lubab?» küsis lugeja.

Vastab Tööinspektsiooni nõustamistalituse juhataja Kaire Saarep:

«Töövõimetuslehe (haigusleht, hooldusleht, sünnitusleht) väljakirjutamise õigus on ravikindlustuse seaduse § 52 lg 2 kohaselt perearsti nimistu alusel tegutseval perearstil, tegevusluba omaval eriarstil, hambaarstil ja ämmaemandal ning eriarstiabi tegevusluba omava tervishoiuteenuse osutaja juures töötaval arstil (välja arvatud kiirabi osutamisel), hambaarstil ja ämmaemandal.

Arst, kes on töötajale välja kirjutanud töövõimetuslehe, määrab töötajale ka raviplaani, sh lubatud ja lubamatud tegevused. Kui arst on lubanud või lausa soovitanud (nt depressiooni põdeval isikul) töövõimetuslehe ajal viibida välismaal, siis on see lubatud. Kuna haiguslehe väljastamise eesmärk on töötaja tervise parandamine ning haiguslehe ajal ei tule töötajal töölepingu seaduse § 19 p 2 kohaselt tööülesandeid täita, siis igal juhul tuleb enne reisile minekut arstiga konsulteerida ega reis põhjusta haiguse süvenemist või takista ravi toimimist.

Haiguslehte ei või väljastada ainuüksi põhjusel, et töötaja soovib reisile minna, vaid ainult tervise parandamise eesmärgil. Samuti ei tohi rikkuda raviplaani. Kui arst leiab, et reisimine ei soodusta tervenemist, siis reisile minna ei tohi.»

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles