9 toitumisnõustajate soovitatud toitu, mis võivad tervisele kahjulikud olla

Paula Rõuk
, Terviseportaali reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Roheline tee on kasulik, kuumalt juues võib tekitada aga söögitoruvähki.
Roheline tee on kasulik, kuumalt juues võib tekitada aga söögitoruvähki. Foto: Cseh Ioan / PantherMedia / Cseh Ioan

Kõik toitumisnõustajate poolt soovitatud toidud ei ole üdini kasulikud. Mõnede tervislikuks peetud toitudel, vürtsidel, puu- või köögiviljadel, võivad olla liigsel tarbimisel negatiivsed kõrvalmõjud.

Toksikoloogia peamine põhimõte on, et iga aine mürgisus sõltub kogusest ja kontsentratsioonist. Suures annuses võib mõni kemikaal haigeks teha, kuid enamasti on raske öelda, kui palju peaks mõnda toitu sööma, et sellele oleks tervisele negatiivne mõju. Business Insider toob välja toidud, mis sisaldavad väikses koguses teatud mürke või vähki tekitavaid aineid ning teised, mis on suisa ohtlikud. 

Punane vein

Punane vein sisaldab koostisosa, mis võib südamele kasulik olla, kuid liiga suures koguses võib napsutamine vähi või insuldi riski suurendada. Tervise valdkonnas käib pidev vaidlus, kas veini kasulikud omadused kaaluvad üle fakti, et tegu on siiski alkoholiga. Uuringud on leidnud, et veinis sisalduvad antioksüdandid võivad ennetada südameinfarkti, sest vähendavad trombiriski, põletikku ja kõrget kolesterooli. 

Siiski võib liialt alkoholi suurendada kõrge vererõhu, insuldi ja mõnda tüüpi vähkkasvajate riski. Alla 65-aastastele naistele on soovituslik juua päevas vähem kui üks alkohoolne jook ja meestel maksimaalselt kaks jooki päevas.  

Oomega-3 toidulisand

Kalaõli toidulisand sisaldab vajalikku oomega-3 rasvhapet, kuid võib suurendada veritsuse riski. Paljud arvavad, et kalaõlikapslid vähendavad põletiku ja südamehaiguste riski. Siiski paistab see olevat tõsi vaid inimeste puhul, kes ei söö kala või kel on veres kõrge triglütseriitide tase. Mayo kliinik kirjutab, et kõrgetes annustes võivad kalaõli toidulisandid suurendada verejooksu ning insuldi riski või häirida immuunsüsteemi tööd. Mainitakse ühtlasi, et toidulisandid on üldiselt turvalised, kuid soovitatakse saada vajalikke oomega-3 rasvhappeid toidust, kui vähegi võimalik. Kõige paremini omastatavad oomega-3 rasvhapped on rasvases kalas, nagu lõhe, forell, heeringas, tuunikala, anšoovis ja sardiin.

Oomega-3 rasvhappeid sisaldavad taimsed ja loomsed toidud. 
Oomega-3 rasvhappeid sisaldavad taimsed ja loomsed toidud. Foto: Seksak Kerdkanno / PantherMedia / Seksak Kerdkanno

Muskaatpähkel

Muskaatpähkel on iidne ravim valu ja seedeprobleemide vastu, kuid suurtes kogustes võib see olla mürgine. Vürts sisaldab müristiini, millel teatakse olevat hallutsinogeensed omadused. 2015. aastal tehtud uuring leidis, et vaid viis grammi ehk umbes kaks teelusikatäit muskaatpähklit võib olla mürgine ja tekitada hallutsinatsioone. Siiski peaks inimene tarbima tõenäoliselt palju rohkem, et see tervisele ohtlikuks muutuks.   

Kohv

Kohv sisaldab akrüülamiidi ehk ainet, mida seostatakse vähi tekkimisega. Paljud teaduslikud uuringud on leidnud, et kohvi joomisel on mitmed tervisekasud, näiteks pikem eluiga ja väiksem südameinfarkti risk. Kuid mõned teadlased arvavad, et kohvi röstimisel tekkiv potentsiaalselt vähkitekitav akrüülamiid teeb sellest hoopis ohtliku joogi. Siiski on teadusuuringutes näidatud siiani, et akrüülamiid tekitab hiirtel ja rottidel vähki, aga sellega peaks puutuma kokku palju suuremates doosides, kui inimesed kohvist saavad.

Tuunikala

Tuunikala on hea valguallikas, kuid sisaldab ka keskkonnamürki metüülelavhõbedat, mis võib lastel arenguprobleeme põhjustada. Uuringud on näidanud, et isegi väikses koguses metüülelavhõbedaga kokku puutumine võib mälu ja peenmotoorilisi oskusi täiskasvanutel vähendada. Samuti võib see lastel arenguprobleeme põhjustada, mistõttu soovitatakse rasedatel konserveeritud tuunikala söömist vähendada.

Kaneel

Toidupoodides müüdavat kaneeli peetakse tervislikuks ja maitsvaks lisandiks, kuid see võib maksale mürgine olla. Kaneeli kiidetakse selles sisalduvate antioksüdantide poolest, mis vähendavad põletikku ja veresuhkru taset ning sellega ühtlasi ka teise tüübi diabeedi ohtu.

Hiina kaneel (vasakul) ja tseiloni kaneel. 
Hiina kaneel (vasakul) ja tseiloni kaneel. Foto: Heike Rau / PantherMedia / Heike Rau

Kuid igat tüüpi kaneel ei ole võrdväärne. Vürtsil on kaks peamist vormi: hiina kaneelipuu ehk kassia, mida kohtame poodides kõige tihedamini ja kallim ning haruldasem tseiloni kaneel. Tavapoodides müüdav kaneel sisaldab palju rohkem kumariini, looduslikku ainet, mis võib maksarakke kahjustada ja vähki tekitada. Seetõttu ei soovitata enamasti tarbida rohkem kui poolteist teelusikatäit kassia kaneeli päevas. Tseiloni kaneel on uuringutes näidanud aga vastupidist võimet: kasvajaid hävitada, vererõhku alandada, haavu ravida ja maksakahjustust ennetada.      

Roheline tee

Roheline tee võib olla üks tervislikumaid jooke, kuid liiga kuumalt seostatakse joogi joomist jällegi vähiga. Teadusuuringud väidavad, et roheline tee võib vähendada kolesterooli ja häirida vähirakkude paljunemist. Siiski on igasuguse joogi liiga kuumalt joomisel negatiivne mõju söögitorule. Rahvusvaheline vähiajakiri avaldas hiljuti teadusuuringu, kus näidati, et pidev väga kuuma tee joomine võib suurendada söögitoruvähki haigestumise riski. Kolme tassi üle 60-kraadise tee joomine päevas suurendas söögitoruvähi riski lausa 90 protsenti võrreldes sama koguse joomisega jahedamal temperatuuri.

Brasiilia pähklid

Isegi peotäis Brasiilia pähkleid võib sisaldada liiga palju seleeni. See on vajalik mineraalaine nii viljakuse kui ka ajufunktsiooni toimimise juures. Liiga palju seleeni võib aga tekitada väsimust, juuste välja langemist ja äärmuslikel juhtudel ka neeru- ja südamepuudulikkust. Täiskasvanutel ei soovitata süüa üle 300 mikrogrammi päevas, mis võib leiduda juba 6–8 pähklis. Profülaktiline seleenikogus on üks Brasiilia pähkel päevas.

Rabarber

Rabarber on pilgeni täis kasulikke toitaineid, nagu mangaan ja K-vitamiin, kuid taime lehed on inimestele mürgised. Need sisaldavad oksaalhapet, mis võib tekitada tõsist põletust, oksendamist, neerupuudulikkust ja mõnel juhul isegi surma. Siiski peaks inimene sööma umbes 4,5 kilogrammi rabarberilehti, et kogus oleks surmav. Suurbritannia valitsus sai seda teada Esimese Maailmasõja ajal, kui soovitas toidupuuduses rabarberilehti süüa. See viis mitme haigestumise ja vähemalt ühe surmani.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles