Verise kõhulahtisuseni viiv nähtamatu haigus kammitseb naise kogu elu

PM Tervis
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Haavandiline koliit põhjustab kõhus põrguvalu.
Haavandiline koliit põhjustab kõhus põrguvalu. Foto: Z Jan / PantherMedia / Z Jan

Krambid alakõhus on nii halvavad, et Holly Schmidt ei suuda isegi hingata, kui need teda tabavad. Haavandiline koliit on nähtamatu haigus, mis vallutab kannataja terve elu.

Isegi pärast väikest suupistet tõuseb soolestikus möll, mis sunnib verise kõhulahtisusega iga 20 minuti tagant tualetti tormama. Holly haigus muudab kodust lahkumise praktiliselt võimatuks, kirjutab ajakiri Health.

Kui Holly soolestik oli juba varem haige, siis tema seda tähele panna ei osanud. Kui tualett oli täis sinna sirisenud verd, mille jäänukeid pidi ta eneselt WC-paberiga eemaldama, ehkki menstruatsioon oli veel kaugel, sai ta esimese šoki osaliseks.

Naine pani järgmisel päeval kinni numbri gastroenteroloogi juurde ja juba nädala pärast tehti talle kolonoskoopia. Ta tundis kergendust, et tal ei avastatud vähki. Kui anesteetikumide mõju hakkas lahtuma, jõudis kohale hirmutav stsenaarium edasiseks eluks – 43-aastaselt oli temast saanud kroonilise haiguse vang. Haavandilise koliidi puhul ründab immuunsüsteem soolestikku ja sellest tulenevate haigusepisoodide ja ränkade sümptomite küüsi jääb ta elu lõpuni.

Holly istus autos kohaliku raamatukogu ees ja nuttis kogu hingest, süles lahti memuaar haavandilise koliidiga naise valust ja üksindusest. Ta ei tahtnud olla see naine. Saatus näis aga libisevat ta haardest välja.

Uueks normaalsuseks on pidevad rohuvõtmise ajad.

Menüüst heideti välja gluteen, piimatooted ja suhkrud. Kiusatustele vastu panemine on uus norm. Eriti, kuna perekond pole spartalikku dieeti omaks võtnud.

Holly on pannud äratuskella 20 minutit varasemaks helisema ja suundub voodist otse tualetti, et enne asjaliku päeva algust oleks piisavalt aega end kergendada.

Kannatada on saanud ka seksuaalelu. Teismelised majas, on vanemate müramise aeg nihkunud hommikule, aga soolestiku puhastamise pühal tunnil on naisel raske end vastavasse tujusse viia. Iga gaasivalu tajub Holly potentsiaalse katastroofina ning on seetõttu mõnikord ka seksist keeldunud.

Ärevus valitseb ta elu üle. Isegi sõpradega välja minemine võtab julgust.

Ta ei kuuluta oma probleeme valjul hääelel ja mõnikord tundub, et see muudab ta üksildaseks. Holly vihkab aga haletsust ja teiste peale lootmist. Ta leiab, et seega on positiivne, et kui tal on krooniline haigus, siis selline, mida ta saab teiste eest varjata. Küll aga on haigus ta jaoks pidev meeldetuletus, et kunagi ei tea, mida keegi võib parajasti läbi elada.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles