Mis on puukentsefaliit?

Apotheka
Copy
Foto: Apotheka

Puukentsefaliit on kesknärvisüsteemi tabav haigus, mida levitavad puugid. Haigestumine võib toimuda juba mõni minut pärast puugihammustust, ütleb Apotheka proviisor Kristiina Sepp.

Ohtliku viirushaiguse võib saada ka nakatunud looma (kits, lehm, põder, hirv jt) pastöriseerimata piima joomisest. Suuremas riskigrupis on loomaomanikud, marjulised, matkajad ja metsatöölised, ent kuna Eesti asub puukentsefaliidi endeemilises piirkonnas, ei ole haigusest kaitstud ka linnas elav inimene.

Entsefaliidi sümptomid

Haiguse peiteaeg võib kesta paarist päevast paari nädalani, mõningatel juhtudel isegi kuni kuu. Euroopas levival entsefaliidi kulg on tavaliselt kahefaasiline – esimene faas, mil haiget tabab kõrge palavik ja iiveldus,  kestab üldjuhul kuni nädal. Haiguse teises faasis võib viirus levida ajju, mis tähendab suurt ohtu erinevateks kesknärvisüsteemi haigusteks. Tekkida võib meningiit (ajukelmepõletik, mille sümptomiteks on tugev peavalu, valgustundlikus, iiveldus, palavik), radikuliit (tugev valu selgroo ristluu- või nimmepiirkonnas), aga ka tugev peavalu, iiveldus, pearinglus ja kaela jäikus. Suur osa patsientidest jääb pärast haiguse läbipõdemist veel pikaks ajaks või suisa elu lõpuni puukentsefaliidi ohvriks. Erinevad kesknärvisüsteemi häired, nagu näiteks kehv koordinatsioon, kuulmis – ja mäluhäired, peavalud jm sellised jäävad inimest kummitama pikaks ajaks.

Puukentsefaliit võib vähestel juhtudel lõppeda surmaga.

Puukentsefaliidi ravi

Puukentsefaliidile ei ole ravi ning seda ravitakse sümptomaatiliselt. Sümptomaatiline ravi leevendab patsiendi haigusnähte (näiteks peavalu korral kasutatakse valuvaigistit, kõrge palaviku korral palavikualandajat jne), kuid ei ravi entsefaliiti ennast.

Puukentsefaliidi ennetamine

Kanna puugirohketes piirkondades pikki pükse ja varrukaid. Eriti hea on tumedaid puuke märgata heledalt riietuselt. Kindlasti tuleb riskipiirkondades kasutada putukatõrjevahendeid ning kontrollida nii enda kui ka laste keha hoolikalt pärast looduses viibimist üle. Puugid on väiksed ning nende hammustus on valutu – kontrolli üle ka naba, kõrvatagused, kaenlaalused ja muud säärased kohad.

Puukentsefaliidi vastu on võimalik vaktsineerida nii lapsi kui ka täiskasvanuid. Vaktsiin on tõhus ja ohutu. Esmane vaktsineerimisskeem näeb ette kolme vaktsiini – esimesed kaks tehakse kuuajase vahega, kolmas kaitsepookimine teostatakse aasta pärast teist vaktsiini.

Soovituslik on vaktsineerimisega alustada varakevadel, vaid nii kindlustad immuunsuse puugirohkeks ajaks.

Sel kevadel saad end mugavalt vaktsineerida ka suuremates Eesti apteekides. Vaata lähemalt www.vaktsineeriapteegis.ee.  

Copy
Tagasi üles