Plasmaga saab grippi ravida?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plasma lamp
Plasma lamp Foto: Wikipedia.org

Saksamaa Max Plancki instituudis tehtud uuring näitas, et plasma võib aidata grippi ravida.

Plasma on ioniseeritud gaas, mis koosneb vabalt liikuvatest positiivsetest ioonidest ja negatiivselt laetud elektronidest, edastab The Telegraph.

Katsed näitasid, et plasmakeskkonnas ei suutnud viirused enam paljuneda, mis tähendas seda, et haigus ei saa levida.

Uurijad loodavad, et tulevikus desinfitseeritakse haiglates käsi plasma abil ning ka ravitakse selliseid hingamisteedega seotud haigusi nagu köha ja gripp.

Plasma uurimisprojektiga seotud teadlased on veendunud, et plasma võib takistada isegi HI-viiruse levikut.

Uurija Julia Zimmermann ja ta kolleegid leidsid, et kui viirused olid 240 sekundit külma plasma keskkonna, ei olnud nad enam aktiivsed. Vaid üks viirus miljonist suutis paljuneda.

«Külm plasma võib olla efektiivne moodus viirusinfektsioonide ravimisel ning ka haiglate hügieeni jaoks,» selgitas Zimmermann.

Teadlased on välja töötamas tehnikat, kuidas plasma abil saaks hingamisteede nakkusi ravida. Juba on selliseid katseid tehtud loomadel.

Pikemas perspektiivis loodetakse, et patsiendid hingavad viiruse hävitamiseks plasmat kopsudesse. Haigustest nagu gripp on vahel raske jagu saada. Patsientide immuunsüsteem on häireseisukorras, kui peab sissetungijatega võitlust pidama.

Varasemad uuringud on näidanud, et külm plasma tapab baktereid ning plasmat saab kasutada vee puhastamiseks.

Nüüd avaldatud uuringus paljastus, et plasma hävitab viiruste valke ja DNAd.

Plasma on aine neljas olek lisaks tahkele, vedelale ja gaasilisele olekule.

Maal esineb plasmat märgatavalt vähem kui teisi aineolekuid. Kuid universumis on plasma üsna tavaline, sest 90 protsenti universumist moodustab plasma.

Teadlaste sõnul on plasma tavaliselt väga kõrge temperatuuriga, kuid laboris on võimalik luua ka 40 kraadist plasmat, mis on inimese kehatemperatuurile üsna sarnane ning mida on võimalik käega katsuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles