Amazon uurib, kuidas sattus vaktsiinivastaste lendleht lasteraamatu vahele

Linda Pärn
, raamatuportaali toimetaja
Copy
Amazoni pakk.
Amazoni pakk. Foto: BRIAN SNYDER / REUTERS / SCANPIX

Inglismaal avastas naine Amazonist tellitud raamatu vahelt lendlehe, mis hoiatab väidetavate vaktsiiniohtude eest. Amazon võtab juhtunud väga tõsiselt ja algatas uurimise, et selgeks teha, kes ja kuidas sai lehe raamatu vahele panna.

Lucy Boyle tellis Amazonist oma poja 12. sünnipäevaks Ali Sparkesi lasteraamatu «Night Speakers» aprillikuus. Raamatut lugema hakates leidis laps selle vahelt lendlehe, milles on väidetud, et koolides pakutav HPV vastane vaktsiin võib põhjustada «vigastusi, viljatust, halvatust, munasarjade puudulikkust, surma ja teisi terviseprobleeme». Tegelikult kaitseb vaktsiin inimest papilloomiviirusesse ehk HPVsse nakatumise eest ja piirab selle levikut, mis vähendab oluliselt naistel munasarjavähki haigestumise riski.

Boyle rääkis väljaandele The Guardian, et poeg leidis raamatu vahelt hirmutava lendlehe ja tundis suurt muret, sest ka tema koolis oli ette nähtud poiste vaktsineerimine HPV vastu. «Olin just valmis seda ära viskama, kui hakkasin mõtlema, et see on üsna suunatud – see on teadlikult pandud raamatu vahele, mida loevad 11-14aastased lapsed,» ütles ema. «See ei ole suunatud lapsevanematele, see on suunatud lastele. See jättis suhu väga halva maitse.»

Boyd võttis ühendust nii raamatu müünud Amazoni kui kirjastaja Oxford University Pressiga. Amazon avaldas kahetsust ja lubas läbi viia põhjaliku juurdluse, et välja selgitada, kuidas sattus väärinfot levitav lendleht raamatu vahele. Lisaks pakuti perele lohutuseks kinkekaarte.

Nüüdseks on Amazon teada andnud, et nad ei ole leidnud tõendeid selle kohta, et lendleht oleks raamatu vahele sokutatud ettevõttele kuuluval pinnal. Samuti ei usu kirjastus Oxford University Press, et vaktsiinivastaste lendleht oleks raamatu vahele sattunud nende territooriumil ning siiani on selgusetu, kes on väärinfo levitamises süüdi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles