Avastus: rasvumine toob kaasa ohtlikud muutused ajus

PM Tervis
Copy
Suurem rasva hulk kehas toob kaasa põletikulised protsessid, mis võivad mõjutada ka aju.
Suurem rasva hulk kehas toob kaasa põletikulised protsessid, mis võivad mõjutada ka aju. Foto: Craig Robinson / PantherMedia / Craig Robinson

Rasvunud inimeste ajudes on hallaine kahanenud juba keskeas, selgus uues uuringus.

Uuring teostati tuhandete inimeste ajupiltide põhjal – kõrgema keharasva protsendiga inimeste ajustruktuurid erinesid nende normaalkaalus eakaaslastest, vahendab Health24. Nende erinevuste hulka kuulub aju hallaine mahu vähenemine.

Hallaines on koos enamus närvirakkudest. Teist tüüpi ajukude, mida nimetatakse valgeaineks, koosneb kiududest, mis ühendavad erinevaid aju osi.

Uued andmed, mis avaldati teadusajakirjas Radiology, on kõnekas lisandus juba eelnevalt tehtud uuringutes ilmnenule - rasvumine toob kaasa ajustruktuuride muutumise.

Mida see aga tähendab? Eelnevalt on seostatud rasvumist kõrgema dementsusriskiga vanas eas. Samuti on uuringutest leidnud kinnitust, et hallaine vähenemine ajus tähendab oluliselt kõrgemat ohtu haigestuda dementsusse. Viimatine uuring tõmbas niidiotsad kokku.

Teadlased tõid aga ka välja uuringu nõrgad kohad. Nimelt ei hinnatud inimeste mälu funktsioneerimist ega vaimset võimekust verbaalsete testidega, ning pole täielikult selge, mida kõnealune ajustruktuuri muutus tähendab argisel toimetuleku tasandil.

Pole ka kindel, kas suurem rasvasisaldus kehas on otsene põhjus, miks ajus hakkavad tekkima muutused. On ka võimalik, et aju kärbumine on seotud kehva toitainete valikuga ning samuti vähese füüsilise aktiivsusega.

Samas võib keharasva ja aju toimimise seos olla otsene. Nimelt on hiljutised uuringud tõendanud, et suur ülekaal mõjutab hormoonide taset ja immuunsüsteemi, põhjustades kehas põletikulisi protsesse, mis võivad mõjutada ka aju.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles