Teadlane: Pokémon muudab lapse aju

PM Tervis
Copy
Pokémoni mäng arendas kategoriseerimise oskust.
Pokémoni mäng arendas kategoriseerimise oskust. Foto: Evan Agostini / AP / Scanpix

Stanfordi ülikooli teadlased on leidnud, et ulatuslik kokkupuude videomängudega nagu Pokémon, arendab lapsepõlves teatud ajupiirkondi, vahendab Medical News Today.

Kõnealuse mängu peategelased on väljamõeldud olendeid nimega «Pokémon». Mängijad peavad olendeid püüdma ja treenima, et saaksid üksteisega võidelda. Lahingud on Pokémoni mängude peateema ning osalised peavad saavutama mängu jooksul teatud eesmärgid.

90-ndatel mängisid lapsed Pokémoni viie-aastasena. Paljud neist jätkasid mängu hilisemate versioonidega meele lahutamist. Mängud pakkusid noortele samu eesmärke ja premeerisid neid, kui nad võitsid lahinguid või lisasid tegelaskujusid «mängu entsüklopeediasse».

Stanfordi ülikooli psühholoogid avastasid, et korduv visuaalne stiimul lapsepõlves koos ekraani ees veedetud tundide arvuga arendab ja aktiveerib aju tugevalt piirkonnas, mis on seotud kategooriate moodustamise ja sinna uute objektide paigutamisega.

«Meie valdkonnas on olnud õhus küsimus, miks meil on ajus piirkonnad, mis reageerivad sõnadele ja nägudele, kuid mitte autodele,» ütleb uuringu autor Jesse Gomez.

Hiljutisse uuringusse värvati lapsepõlves intensiivselt Pokémoni mänginud ja selgus, et nende aju reageerib tugevalt nende jaoks tuttavatele karakteritele. Magnetresonantsuuringus lõi särama just ajupiirkond, mis on seotud loomapiltide äratundmisega – eks ole ka mängu peakangelased nagu karvased lemmikud.

Kas see tekitab ka suuremat lembust loomade vastu, on omaette küsimus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles